Ρωσικά επικοινωνιακά παραγάδια στο Αιγαίο

Ρωσικά επικοινωνιακά παραγάδια στο Αιγαίο

Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου*

Η εικόνα της δήθεν «ναυμαχίας» και του «θερμού επεισοδίου» μεταξύ ρωσικών και τουρκικών πλοίων, η οποία προβλήθηκε έντονα από πολλά Μέσα στην Ελλάδα, σίγουρα συνέλεξε πολλά κλικ και like, καθώς ικανοποίησε την ανάγκη που αισθάνεται μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης να πληροφορηθεί ότι επίκειται η εκπλήρωση προφητειών και η απαρχή ενός ρωσοτουρκικού πολέμου.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική και χειραγωγείται με δεξιοτεχνία από την ρωσική πλευρά, η οποία μην μπορώντας να απαντήσει στρατιωτικά στο τουρκικό ράπισμα που δέχθηκε με την κατάρριψη του Su-24M, χρησιμοποιεί άλλα μέσα.

Η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιούργησε στην ρωσική κοινωνία, αλλά και στους απανταχού ρωσόφιλους, η αναπάντητη τουρκική προκλητική στρατιωτική ενέργεια. Το ρωσικό πλαίσιο ενεργειών δεν μπορεί παρά να περιοριστεί στην προσεκτικά επιθετική επικοινωνιακή χρήση και προβολή, διαφόρων επιμέρους ήσσονος σημασίας συμβάντων, τα οποία στη συνέχεια μεγιστοποιεί για να στηριχθεί η εικόνα της οργισμένης «έτοιμης για όλα» αρκούδας.

Υπό αυτό το πρίσμα όταν το σχεδόν πενήντα ετών αντιτορπιλικό Smetlivy κλάσης Kashin του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας αντιμετώπισε κώλυμα στην πορεία του από ένα τουρκικό αλιευτικό στα διεθνή ύδατα ΒΑ της Λήμνου, μετά από την χρήση των αναγκαίων μέτρων προειδοποίησης αποφυγής σύγκρουσης στη θάλασσα, κατέφυγε στη χρήση ρίψης προειδοποιητικής βολής (σ.σ. το πρακτορείο Sputnik αναφέρεται ρητά σε firearms… "the Russian patrol ship fired a shot beyond the hitting range of the firearms to avoid collision") από τυφέκιο  μέλους του πληρώματος χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης οποιασδήποτε βλάβης.

Η ρωσική πλευρά, η οποία γνωστοποίησε το συμβάν, στη συνέχεια προετοίμασε ένα show με πρωταγωνιστή τον Ρώσο υφυπουργό Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος φορώντας την κατάλληλη στολή (σ.σ. θύμιζε επιχειρησιακό νατοϊκό ανώτατο αξιωματικό τεσσάρων αστέρων) έδωσε μια σκληρή επικοινωνιακή απάντηση με το κατάλληλο ύφος που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, έχοντας απέναντί του τον Τούρκο υποναύαρχο Αχμέτ Γκιουνές που εκτελεί χρέη μάλλον Ακολούθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην Μόσχα.

Το συμβάν φαίνεται πως είναι μάλλον η απάντηση της Ρωσίας στην «πρόκληση» την οποίαν δήθεν υλοποίησε προ λίγων ημερών μέλος του πληρώματος διερχόμενου ρωσικού αρματαγωγού (Caesar Kunikov), το οποίο φωτογραφήθηκε να φέρει σε ανοικτό χώρο επί του καταστρώματος εποχούμενο αντιαεροπορικό σύστημα 9K38 Igla, ενώ διερχόταν τα στενά του Βοσπόρου, γεγονός που σκανδάλισε και ερέθισε τις τουρκικές αρχές.

Συμπερασματικά πέραν του ανέξοδου και στα όρια του μη σοβαρού επικοινωνιακού παιγνιδιού, το οποίο υιοθετούν μάλλον άκριτα και οι δύο πλευρές, η ρωσική πλευρά αρνείται να σηκώσει το γάντι και αντ' αυτού  μεγεθύνει κάθε περιστατικό που από σύμπτωση ή από άλλη αιτία εμπλέκεται η τουρκική σημαία.

Κι όμως η Μόσχα θα μπορούσε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Άγκυρα από την πρώτη κιόλας στιγμή επιβεβαίωσης της κατάρριψης, ή να προβεί σε αντίστοιχα σκληρές αλλά άμεσης απόκρισης διπλωματικές ενέργειες, αντί να προσπαθεί να τιμωρεί την επί ετών στενή οικονομική συνεργάτιδά της – ιδιαίτερα στο ενεργειακό πεδίο – παίζοντας με λέξεις, φωτογραφίες, δηλώσεις και εικασίες.   

*Ο κ. Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος είναι Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής