Επιβεβαιώνει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" το ΝΑΤΟ

Επιβεβαιώνει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" το ΝΑΤΟ

Πηγή φωτο: ΝΑΤΟ

Με μια πρωτοφανή ομολογία ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν προδικάζει με κανέναν τρόπο τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας ή της Τουρκίας, ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ λίγες ώρες πριν φθάσει στην Αθήνα, επιβεβαίωνε τον ρόλο «Ποντίου Πιλάτου» που υιοθετεί η Συμμαχία στο Αιγαίο, δικαιώνοντας εκ των πραγμάτων την πλευρά του επιτιθέμενου, δηλαδή της Τουρκίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην Χουριέτ δηλώνει ότι είναι γνωστές οι «ευαισθησίες σε αυτή την θάλασσα, τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας», αλλά όπως επισημαίνει «έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με κανένα τρόπο δεν θα προδικάζει οποιεσδήποτε εθνικές θέσεις επί των προβλημάτων του Αιγαίου. Είμαστε σε θέση να βρισκόμαστε εκεί, χωρίς να προδικάζουμε οποιοδήποτε από τα ευαίσθητα ζητήματα την ύπαρξη των οποίων όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτο: ΝΑΤΟ

Με κυνικό αλλά αναμενόμενο τρόπο ο Γ.Γ. της Συμμαχίας παραδέχεται ότι η ανάπτυξη της Νατοϊκής Δύναμης στο Αιγαίο που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από την Α. Μέρκελ και κατόπιν έγινε προσπάθεια να προβληθεί ως σχεδόν… ελληνική επιτυχία, στηρίζεται στην λογική της "Νατοποίησης" του Αιγαίου, ώστε να αποδυναμώνονται οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προς όφελος της αποτελεσματικότητας της Συμμαχίας.

Καθώς όμως στο Αιγαίο η Τουρκία είναι ο επιτιθέμενος και η πλευρά που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την χώρα μας να μην διεκδικεί τίποτα αλλά απλώς να αμύνεται απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε πολιτική «ισων αποστάσεων» που επικαλείται ο κ. Στόλτενμπεργκ  δικαιώνει την Τουρκία και είναι εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Είναι γνωστό ότι η Νατοϊκή Δύναμη ουδέποτε κινήθηκε προς τους Νότιους τομείς οπως αρχικά είχε σχεδιασθεί (σε περιοχές κοντά στα Ίμια και στο Καστελόριζο), δεν περιορίστηκε σε περιοχές ανατολικά των ελληνικών νησιών (όπως διατείνονταν ο κ. Καμμένος όταν «πλασάριζε» την συμφωνία στην ελληνική κοινή γνώμη), τα νατοϊκά πλοία δεν προσέγγισαν ποτέ τα ελληνικά νησιά υποκύπτοντας στην απαίτηση της Τουρκίας η οποία υποστηρίζει ότι είναι αποστρατικοποιημένα, ούτε τα πτητικά μέσα των νατοϊκών σκαφών κινηθήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και πάλι λόγω της τουρκικής αμφισβήτησης του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ..

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ  ολοκληρώνοντας χθες τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία, επισκέφθηκε την Σμύρνη απ' όπου με ελικόπτερο έφτασε στην γερμανική φρεγάτα FGS Bonn ναυαρχίδα της Νατοϊκής Δύναμης η οποία κινούνταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα και από εκεί παρακολούθησε τον τρόπο που αναπτύσσονται τα τρία ακόμη πλοία της δύναμης το τουρκικό TCG GOKOVA, η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ και το Ολλανδικό HNLMS VAN AMSTEL. Η γερμανική φρεγάτα κινήθηκε σε διεθνή και ελληνικά χωρικά ύδατα, απέφυγε φυσικά να προσεγγίσει την Λέσβο (καθώς στο ζήτημα αυτό έχουν προβάλει βέτο οι Τούρκοι) και κατόπιν επέστρεψε στην Σμύρνη απ' όπου ο κ. Στόλτενμπεργκ  πέταξε για την Αθήνα, όπου σήμερα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ  που έχει ανάγκη μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου να παρουσιάσει κάποιες «επιτυχίες», σε δηλώσεις του απέδωσε στο... ΝΑΤΟ και στην ανάπτυξη της ναυτικής δύναμης, τον περιορισμό των ροών, κάτι φυσικά που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθώς η προσωρινή ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, οφείλεται στο γεγονός ότι η Αγκυρα χωρίς να έχει ανάγκη τις «πληροφορίες» του ΝΑΤΟ, συγκρατεί τις ροές, προκειμένου να ολοκληρώσει το παζάρι της με την Ε.Ε. Αποδεικνύοντας έτσι, ότι αποτελεί πολιτική επιλογή να χρησιμοποιεί την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών ως διπλωματικό εργαλείο.