Επείγον-Μεταναστευτικό-Plan Β με θύμα την Ελλάδα

Επείγον-Μεταναστευτικό-Plan Β με θύμα την Ελλάδα

Μπροστά σε δραματικές εξελίξεις βρίσκεται η Ελλάδα στο προσφυγικό καθώς η κίνηση των τεσσάρων χώρων του Visegrad που έχει στόχο τον αποκλεισμό της Ελλάδας και την μεταφορά ουσιαστικά των Ευρωπαϊκών συνόρων στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας βρίσκει κι άλλους υποστηρικτές.

Εάν η έσχατη προσπάθεια που καταβάλει, με την μετάβασή της στην Άγκυρα την Δευτέρα η καγκελάριος Α. Merkel, να πείσει την τουρκική ηγεσία να ελέγξει το μεταναστευτικό ρεύμα δεν ευοδωθεί, τότε θα δρομολογηθεί το Plan B που ήδη απεργάζεται μια μεγάλη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και έχει «θύμα» την Ελλάδα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. στην Ολλανδία αποκάλυψε την ύπαρξη Plan B για τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Η Αυστρία είναι η χώρα που τις τελευταίες εβδομάδες συντονίζει τις κινήσεις εις βάρος της χώρας μας και με την απόφασή της για τον περιορισμό στο μικρότερο δυνατό αριθμό των προσφύγων που επιτρέπει να περνούν τα σύνορα της, προκάλεσε «έμφραγμα» στον Βαλκανικό Διάδρομο, συναγερμό στις άλλες χώρες που πλήττονται από την εξέλιξη αυτή και τελικά διαμορφώνει έναν μεγάλο «συνασπισμό» που θεωρεί ότι μπορεί να εγκλωβίσει τις μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουρτζ δήλωσε ότι εφόσον δεν λειτουργήσει η προσπάθεια για έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων τότε θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την «Μακεδονία», την Σερβία και άλλες χώρες για να διασφαλιστεί ο χώρος του Σένγκεν.

Ο αυστριακός υπουργός περιέγραψε μάλιστα τις τρεις επιλογές που υπάρχουν: είτε να υπάρξει διμερής συνεργασία, είτε σύμπραξη με συγκεκριμένες μόνον χώρες, είτε να επιτευχθεί συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Κουρτζ αποκάλυψε ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και άλλες χώρες όπως η Σουηδία και η Σλοβενία και προειδοποίησε ότι εάν δεν ανακοπεί το μεταναστευτικό ρεύμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα πρέπει αυτό να γίνει σε άλλα σύνορα (εννοεί τα ελληνοσκοπιανά) και σε έσχατη περίπτωση τα σύνορα τα οποία θα ανακόψουν το ρεύμα αυτό, θα είναι τα σύνορα της Αυστρίας.

Με την απειλή αυτή όμως ο κ. Κουρτζ ουσιαστικά κινητοποιεί τις χώρες του Visegrad με τις οποίες ήδη συνεργάζεται η Αυστρία προκειμένου να δημιουργήσει ανάχωμα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, το οποίο θα απομονώνει την Ελλάδα και θα μετατρέπει την χώρα μας σε ένα απέραντοι στρατόπεδο συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών.

Οι χώρες του Visegrad –V4 (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) πραγματοποιούν συνάντηση στις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή θέση, για να την παρουσιάσουν στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Φεβρουαρίου, η οποία εστιάζεται κυρίως στον αποκλεισμό της Ελλάδας και τη στήριξη των Σκοπίων και της Βουλγαρίας για το σφράγισμα των συνόρων τους με την Ελλάδα.

Ήδη από την Πέμπτη κοινό αστυνομικό κλιμάκιο από τις V4 και την Σλοβενία και την Σερβία βρίσκονται στα Σκόπια όπου στο πλαίσιο της στήριξης της ΠΓΔΜ  καταγράφουν τις ανάγκες και τα κενά στην φύλαξη των συνόρων.

Η ΠΓΔΜ εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή για την χωρά συγκυρία (και το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα) προσφέρεται να δεχθεί κάθε βοήθεια  προκειμένου να εμφανιστεί η χώρα ως το τελευταίο «ευρωπαϊκό» σύνορο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Ολιβιέρ Σπασόβσκι, η ΠΓΔΜ υπέβαλλε αίτημα στην Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Σερβία, τη Σλοβενία και την Κροατία για παροχή συνδρομής ώστε να ελέγξει τα νότια σύνορά της.