Έντι Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία συζητούν για τα σύνορά τους

Έντι Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία συζητούν για τα σύνορά τους

Η Αλβανία συζητά με την Ελλάδα για τα μεταξύ τους σύνορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας Έντι Ράμα, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη θέση του ως επιχείρημα για την ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και έγιναν όλα; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε συγκεκριμένα ο αλβανός πρωθυπουργός, δημιουργώντας απορίες για τον αν περιλαμβάνει και την Ελλάδα στις χώρες των Βαλκανίων που έχουν ζητήματα συνόρων.

Σημειώνεται πάντως ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων ήταν μέρος της ατζέντας του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το οποίο είχε συζητήσει με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιμίτρι Μπουσάτι. Συγκεκριμένα, η Αθήνα επιθυμούσε να αποσπάσει τη συναίνεση της αλβανικής πλευράς στην επέκταση τμηματικώς των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές που δεν επηρεάζονται τα αλβανικά συμφέροντα, καθώς απλώς ένα τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή θα μετατραπεί σε χωρικά ύδατα που ασκείται πλήρης κυριαρχία στη ζώνη των 12 ν.μ.

Ωστόσο, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν διευκρινίζει ότι αναφέρεται στα θαλάσσια σύνορα, είναι εύλογο οι δηλώσεις του να προκαλούν προβληματισμό.   

Γενικότερα πάντως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Vision Plus TV, για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο κ. Ράμα επιτέθηκε σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της αναδιάρθρωσης των συνόρων του Κοσόβου.

«Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι» δήλωσε, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Ο Έντι Ράμα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «σχέδιο Α», τονίζοντας πως η συμμετοχή δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνησή του, στόχο έχει να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα.

«Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», δήλωσε ο Ράμα.