ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει

Απάντηση στην Τουρκία έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Αμύνης καλώντας την Τουρκία να μάθει, όπως τόνισε, να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεννηματάς τόνισε: «Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει».

«H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, υφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε: «H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που ορίζουν σαφώς την αποστρατικοποίηση των νησιών και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις που είναι αντίθετες προς τις συνθήκες, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Ειδικότερα, ο Ακάρ δήλωσε πως «με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα παραβιάζονται ξεκάθαρα οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Στα πλαίσια του δημιουργικού και ειλικρινούς διαλόγου και στα πλαίσια των καλών σχέσεων μας περιμένω από τον Έλληνα ομόλογο μου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το ζήτημα αυτό όπως και τα άλλα ζητήματα».