Ελικόπτερα της πΓΔΜ παραβίασαν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο στους Ευζώνους

Ελικόπτερα της πΓΔΜ παραβίασαν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο στους Ευζώνους

Μετά από ένα μπαράζ διαρκείας παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου και παραβάσεων των κανόνων FIR Αθηνών από την τουρκική αεροπορία, την ...σκυτάλη πήραν σήμερα οι Σκοπιανοί.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ  δυο ελικόπτερα της πΓΔΜ Mil-Mi 8 εισήλθαν στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν δυο υπερπτήσεις στην περιοχή των Ευζώνων. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ

"Τα δύο ελικόπτερα μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο δύο φορές. 

την 09:33, άνωθεν περιοχής Ευζώνων στα 7.000 πόδια, με έξοδο από το FIR Αθηνών την 09:34 

την 09:49, άνωθεν περιοχής Ευζώνων στα 8.300 πόδια, με έξοδο από το FIR Αθηνών την 09:50 

Τα ανωτέρω Ε/Π αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική".

Πάρα το γεγονός ότι οι παραβιάσεις ήταν ιδιαίτερα σύντομες δημιουργείται σοβαρότατο ζήτημα, καθώς λίγες ημέρες μετά την είσοδο στο ελληνικό έδαφος σκοπιανών αστυνομικών, οι πτήσεις ελικοπτέρων που επεχείρησαν να αποτυπώσουν την κατάσταση επί τους εδάφους και τις κινήσεις των μεταναστών αλλά και την διάταξη των ελληνικών αρχών ασφάλειας, δίνουν μια εντελώς αρνητική εικόνα για τον τρόπο που η Αθήνα ασκεί τα  στοιχειώδη  κυριαρχικά δικαιώματα της, με πρώτο φυσικά την φύλαξη των συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι  οι υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους  από τα δυο σκοπιανά ελικόπτερα έγιναν την ίδια ώρα που ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Ν. Πόποσκι, επρόκειτο να συμμετάσχει στην Τετραμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, πΓΔΜ και Βουλγαρίας.