Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Τα μυστικά της κάλπης και η... διπλή ονομασία

Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Τα μυστικά της κάλπης και η... διπλή ονομασία

Του Νίκου Μελέτη

Αντιμέτωποι με την απάθεια και την αδιαφορία του εκλογικού σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες και αλυσιδωτές παρενέργειες για την πολιτική σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας, είναι οι τρεις υποψήφιοι που διεκδικούν την Κυριακή τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας που θα διαδεχθεί τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Το SDSM του Ζ. Ζάεφ αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος του, το αλβανικό DUI, στηρίζουν τον Στέβο Πεντάροφσκι, το VMRO-DPMNE την καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης τον Μπλέριμ Ρέκα.

Μια εκλογική αναμέτρηση η οποία, αν χαθεί για τον κ. Ζάεφ, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στις σχέσεις με την Ελλάδα, διότι, καθώς το VMRO-DPMNE και η υποψήφιά του είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αποφύγουν να θέσουν θέμα ακύρωσης της, αλλά αντιθέτως θα επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν και να διευρύνουν την χρήση των όρων «Μακεδονία-Μακεδόνας-μακεδονικός», ώστε ντε φάκτο και εκμεταλλευόμενοι την ανοχή που δείχνει η Αθήνα να επιβάλουν διπλή ονομασία...

Ύστερα από μια τριετή περίοδο υψηλής έντασης, με την πολιτική κρίση, τη διεξαγωγή των τελευταίων εκλογών όταν η συμμαχία του κ. Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα οδήγησαν στην επεισοδιακή «εκθρόνιση» του καθεστώτος Γκρούεφσκι, τα επεισόδια με την εισβολή στη Βουλή της χώρας, οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία, η Συμφωνία των Πρεσπών, το προβληματικό δημοψήφισμα και η ακόμη πιο προβληματική εξασφάλιση ενισχυμένης πλειοψηφίας για την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών και της νέας ονομασίας, έχουν κουράσει τους ψηφοφόρους της γειτονικής χώρας. Πολύ περισσότερο μάλιστα που όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν ευθυνόταν η διαφορά για την ονομασία για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας...

Η συμμετοχή μετράει

Ο εφιάλτης όλων τώρα είναι το ορατό ενδεχόμενο να μην υπάρξει η αναγκαία συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ώστε αυτές να είναι έγκυρες, μια και θα κριθούν στον δεύτερο γύρο στις 5 Μαΐου, που απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Την Κυριακή, στον πρώτο γύρο για την εκλογή προέδρου, απαιτείται να συμπληρώσει ένας υποψήφιος το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κάτι που θεωρείται εντελώς απίθανο.

Αν στον δεύτερο γύρο όμως η συμμετοχή είναι κάτω του 40%, που είναι ιδιαίτερα πιθανό, τότε οι εκλογές ακυρώνονται, πρόεδρος της χώρας αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, δηλαδή ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, και προκηρύσσονται νέες εκλογές.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα είναι μεγάλος ο πειρασμός για την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ο κ. Τζαφέρι ως «υπηρεσιακός» πρόεδρος στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία δεν έχει υπογράψει μέχρι σήμερα ο κ. Ιβάνοφ, να δημοσιεύσει το αναθεωρημένο σύνταγμα που δεν έχει γίνει ακόμη, αν και ήταν προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για να αλλάξει η ονομασία της Προεδρίας (ακόμη και σήμερα ο κ. Ιβάνοφ αναφέρεται ως «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»). Μια τέτοια κίνηση όμως θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις, αλλά και τις διεθνοτικές αντιπαραθέσεις.

Καχυποψία

Είναι προφανές ότι σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη την καχυποψία που υπάρχει για την προσπάθεια του αλβανικού στοιχείου μέσω της στήριξης που προσέφερε στον κ. Ζάεφ να αναλάβει, έστω και προσωρινά, τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας και να αναδειχθεί έτσι από μειονότητα σε ισότιμο εταίρο με το σλαβικό στοιχείο, θα πυροδοτήσει εντάσεις και θα υπονομεύσει την ομαλή πορεία της χώρας.

Εάν μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, στον δεύτερο γύρο περάσουν ο κ. Πεντάροφσκι και η κα Σιλιάνοφσκα, το αλβανικό στοιχείο δεν θα έχει κίνητρο συμμέτοχης στις εκλογές, λόγω απουσίας Αλβανού υποψηφίου, και αυτό είτε θα οδηγήσει σε ποσοστό συμμέτοχης κάτω του 40% ή σε διαφορετική περίπτωση θα επιφέρει πλήγμα στον εκπρόσωπο του κυβερνώντος SDSM που υπολογίζει την αλβανική ψήφο.

Ο κ. Ζάεφ έχει δηλώσει ότι εάν εκλεγεί η υποψήφια του VMRO-DPMNE, τότε θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ενώ από την πλευρά της η κα Σιλιάνοφσκα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή, καθώς, όπως είπε, εάν δεν υπάρξει συμμετοχή θα βγει πρόεδρος από τη Βουλή, προσθέτοντας με νόημα: «Θα ξέρετε περί τίνος ανθρώπου πρόκειται...» (εννοώντας την αλβανική προέλευση του Τ. Τζαφέρι).

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Στις εκλογές αυτές η Συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει βαριά τη σκιά της, αν και ούτε η εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE και σφοδρή πολέμιος της συμφωνίας δεν πρόβαλε ως σύνθημα την ακύρωσή της.

Ο κ. Πεντάροφσκι επιλέγει να ομιλεί για την προοπτική ένταξης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, που όπως τονίζει διαρκώς διευκολύνεται πια λόγω της επίλυσης της διαφοράς της ονομασίας, με την κα Σιλιάνοφσκα να επιμένει ότι η Δημοκρατία και οι μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν την ευρωατλαντική προοπτική.

Από τις συγκεντρώσεις της κας Σιλιάνοφσκα δεν έλειπαν οι σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, που ήταν η σημαία της χώρας από το 1992-1995, πριν καταργηθεί ως μια από τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Δεν έλειπαν όμως ούτε οι γραφικότητες με την παρουσία οπαδών του VMRO-DPMNE μασκαρεμένων σε αρχαίους Μακεδόνες...

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 19 Απριλίου