Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019, 20:57

-A +A

Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια - Πέρασε η τροπολογία για το όνομα

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019, 20:57
Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια - Πέρασε η τροπολογία για το όνομα
-A +A

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και επισήμως «Βόρεια Μακεδονία» το νέο όνομα της γειτονικής χώρας.

Το «μπαλάκι» έρχεται τώρα στην ελληνική πλευρά προκειμένου να εγκρίνει μέσω της Βουλής της συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει πως η συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, αφού λάβει τη σχετική επιστολή από τα Σκόπια στην οποία θα περιλαμβάνονται οι αναθεωρημένες τροπολογίες.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που είναι σήμερα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Η συνεδρίαση στη Βουλή της πΓΔΜ ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ενώ λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε ανακοινώσει και επισήμως την επίτευξη συμφωνίας με τουλάχιστον 80 βουλευτές ώστε να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές. 

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημεωνότνα ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες. Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA».

Φωτογραφία αρχείου: APImages

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα