Δένδιας: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού

Δένδιας: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού

Την παράκληση τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Θα ήθελα ενόψει της εισόδου μας στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας να διατυπώσω μια ευρύτερη παράκληση: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, όπως έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Να διατηρηθεί, δηλαδή, η ωριμότητα και η ομόνοια που μας έφερε ως εδώ. Είναι σωστό να θυμόμαστε πάντα ότι ο Ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι φέτος είναι το 2022, 100 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή του 1922. Μια εθνική καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε ο εθνικός διχασμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Προς επίρρωση του μηνύματός του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν είμαστε μονιασμένοι, με ομόνοια δηλαδή μεταξύ μας».

   Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκε πως επί τη βάσει των οδηγιών που έχει πάρει από τον πρωθυπουργό, την προτεραιότητα αυτή της ομόνοιας και της ενότητας του ελληνικού λαού θα συνεχίσει να υπηρετεί.

   Σε ό,τι αφορά τις διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών για τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε καταρχήν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ιδιαίτερα στάθηκε στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που υιοθετήθηκε στη Μαδρίτη. «Σε αυτό το στρατηγικό δόγμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αξίες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών, αλλά και γενικά στο πλαίσιο αξιών και αρχών τα οποία πιστεύει και πρεσβεύει η Ελλάδα, και τα οποία αν εφαρμοστούν θα λύσουν μια πολύ μεγάλη σειρά από προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

   Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χορήγησε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντίγραφα της συμφωνίας μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας. «Η συμφωνία αυτή δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη όπως εμφανίστηκε να συμβαίνει σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αντίθετα, η Τουρκία δεν πέτυχε στη συμφωνία αυτή ούτε τον χαρακτηρισμό του YPG ή του FETO ως τρομοκρατικών οργανώσεων ούτε, όπως δεν ήταν δυνατόν και να συμβεί, την υπαγωγή της διαδικασίας έκδοσης σε ένα ειδικό καθεστώς πέρα από την ευρωπαϊκή σύμβαση για την έκδοση. Όσον αφορά δε το ζήτημα της συμμετοχής στα προγράμματα της PESCO, εκεί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τη σχετική δυνατότητα αρνησικυρίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια, αυτά τα οποία λέγοντα στην Ελλάδα περί υπερκερδών και θριάμβων της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα» εξήγησε. Τα ζητήματα αυτά, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τους οποίες συνάντησε στο πλαίσιο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

   Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και των διάφορων παραβιάσεων επί του πεδίου, ενημερώνοντάς τους για τη «σαφέστατη ελληνική θέση». Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και ότι η χώρα μας θα απαντά. «Αλλά πέραν αυτού ότι η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση. Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση. Θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε και διαμήνυσε: «Η Ελλάδα δεν προτίθεται να ακολουθήσει αυτή τη διαρκή κλιμάκωση. Αντίθετα, θα έχει μια διαρκή στάση σοβαρότητας, μια στάση που υπαγορεύεται από τη δική μας πίστη και αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».