Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο, Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδιας, κατά την κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

«Οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Παράλληλα, δήλωσε ο ίδιος, «η γειτονική χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Ελληνικής Μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των ομογενών

 



Ο Ν. Δένδιας πρόσθεσε ακόμη πως το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να αποτελεί αρωγό των προσπαθειών «για να διατηρηθεί ζωντανή η συλλογική μνήμη των Ιμβρίων και για να αποκατασταθούν οι αδικίες που ο Ιμβριακός Ελληνισμός έχει υποστεί από τις τουρκικές αρχές».

«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σας, αξιοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουμε προς επίτευξη του σκοπού αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε την επίσκεψη σε λίγες ημέρες του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στην Ίμβρο, όπου θα του δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσει επιτοπίως εμπεριστατωμένη εικόνα και να διαβουλευθεί ως προς τις δυνατότητες που διανοίγονται σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ομογενών μας.