Δένδιας: Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας

Δένδιας: Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γείτονας χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου της 4μερής Ελλάδας - Γαλλίας - Αιγύπτου - Κύπρου. «Είναι δυσάρεστο, 24 μήνες από την έναρξη συναντήσεων της τετραμερής να παραμένουν επίκεντρο τα προβλήματα που προκαλούνται από τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» τόνισε.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας, να κατέχει παράνομα έδαφος της κυπριακής δημοκρατίας, να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, να διαθέτει μισθοφόρους στη Λιβύη, να διατηρεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Όσον αφορά την τετραμερή συνάντηση, υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί εναντίον της Τουρκίας και τα μέλη της επιθυμούν εποικοδομητικό διάλογο  στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετήσει τους διεθνούς κανόνες και να σταματήσει τις απειλές πολέμου, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα κατεχόμενα και στην Ανατολική Μεσόγειο και τις νέες γεωπολιτικές βλέψεις της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι την παρεμβατική πολιτική της γείτονας χώρας στην αραβική χερσόνησο και ιδιαίτερα στη βόρεια αφρικανική περιοχή, στη Λιβύη. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε την τετραμερή «σχήμα εμπιστοσύνης», σημειώνοντας ότι διαπίστωσε κοινές θέσεις που θα τους επιτρέψουν τον συντονισμό των ενεργειών για από κοινού δράσης και να βοηθήσουμε την ΕΕ να αναλάβει δράσης μέσα σε πνεύμα συναίνεσης  

Σε συνέχεια προηγούμενων διαβουλεύσεων και τακτικού συντονισμού, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας - Γαλλίας - Αιγύπτου - Κύπρου συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ και Κυπριακό, καθώς και συνεργασίες στους τομείς ενέργειας, τις προκλήσεις, την  πανδημία, τις κλιματικής αλλαγής και του μεταναστευτικού.