Δένδιας: Ελλάδα και Γκάνα έχουν τις ίδιες αρχές, υπάρχουν πολλά να κάνουν μαζί

Δένδιας: Ελλάδα και Γκάνα έχουν τις ίδιες αρχές, υπάρχουν πολλά να κάνουν μαζί

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Γκάνα, «την πρώτη Έλληνα υπουργού» στη χώρα αυτής της Δυτικής Αφρικής, επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του στην Άκρα με την ομόλογό του από την Γκάνα, Σέρλι Άγιορκορ Μπότσγουεϊ (Shirley Ayorkor Botchwey), τη δεύτερη μετά τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε πολύ χαρούμενος για τη σημερινή του επίσκεψη και προέταξε την ανάγκη «κάλυψης του τεράστιου κενού» στις διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα επιπροσθέτως των 100.000 εμβολίων κατά του κορονοϊού που έστειλε, σήμερα παρέδωσε άλλα 50.000.

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία της Γκάνα στη Δυτική Αφρική, αλλά και της Αφρικής στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι η Γκάνα είναι ήδη κινητήριος δύναμη της Δυτικής Αφρικής. Απευθυνόμενος στην Γκανέζα ομόλογό του, είπε πως «η χώρα σας είναι πολύ σημαντική για τη Δυτική Αφρική και το εκτιμούμε πολύ αυτό». Επίσης, εκτίμησε πως η Αφρική θα είναι η κινητήριος δύναμη του κόσμου.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Γκάνα, αφού σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έχει αποικιακό παρελθόν, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης τους, με έμφαση σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, ενέργειας και τουρισμού. Οι δύο χώρες έχουν τις ίδιες αρχές, είναι ναυτικά κράτη και υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν μαζί, ανάφερε χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας τη βούληση της χώρας μας για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και τόνισε πως ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να ανοίξει ο δρόμος στους επιχειρηματίες να επενδύσουν περισσότερα και να κάνουν περισσότερα.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ν. Δένδιας στους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Γκάνα. «Έχουμε ήδη επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Γκάνα, αυτό είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε.

Επίσης, αναφερθείς στην επίσκεψή του σε ελληνικό σχολείο στην πόλη Τέμα, δήλωσε συγκινημένος και προσέθεσε ότι το σχολείο αυτό βοηθείται από δωρεές Ελλήνων που έχουν επενδύσει στην Γκάνα, στους οποίους, όπως έκανε γνωστό, τηλεφώνησε, τους ευχαρίστησε και τους παρότρυνε να κάνουν περισσότερα «γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στην ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα και έκανε γνωστό πως θα απευθύνει επίσης πρόσκληση στον Πρόεδρο της Γκάνα, εκ μέρους της Προέδρου της Ελλάδας.