Το παρασκήνιο της επίσκεψης Κοτζιά στα Σκόπια

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Κοτζιά στα Σκόπια

Του Νίκου Μελέτη

Αν κάποιος περίμενε την περασμένη Παρασκευή στα Σκόπια να ανακοινωθεί η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας ή το ναυάγιο της διαδικασίας, έκανε λάθος. Η διαπραγμάτευση για το όνομα ακολουθεί ένα δικό της αργόσυρτο ρυθμό, που γίνονται κάποια βήματα μπροστά, όπως αυτά που έγιναν σύμφωνα με διπλωματική πηγή στα Σκόπια, αλλά η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μετριέται σε... χιλιόμετρα.

Οι κ. Κοτζιάς και Dimitrov θα συναντηθούν πάλι την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στη Βιέννη, συνοδευόμενοι από ομάδες εργασίας, ώστε να καταγράφονται οι συγκλίσεις, παρουσία και του Μ. Nimmetz.

Και οι δυο πλευρές δηλώνουν έτοιμες και πρόθυμες να προχωρήσουν στη λύση του προβλήματος, την οποία όμως αντιλαμβάνονται διαφορετικά, όπως φάνηκε και στα Σκόπια. Όμως εξίσου σημαντική με τη λύση είναι και η διαχείριση της αποτυχίας εξεύρεσης λύσης. Και γι'' αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται να σηκωθεί εύκολα κάποιος πρώτος από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης…

Η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, ήταν όμως χρήσιμη τόσο γιατί μπήκε σε ένα μεθοδολογικό «αυλάκι» η διαδικασία, όσο και γιατί διαμορφώθηκε εικόνα για το πώς αντιλαμβάνονται τη διαδικασία και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Dimitrov στη συνέντευξη Τύπου ουσιαστικά ανέδειξε δύο ζητήματα: Όχι στην αλλαγή συντάγματος και συνεπώς διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας στο εσωτερικό και όχι στην αμετάφραστη ονομασία, αλλά τέτοια που το «Μακεδονία» να είναι εντελώς διακριτό και συνεπώς εύκολα στην πράξη να μπορεί να αποσυνδεθεί από τον επιθετικό προσδιορισμό.

Στον κ. Dimitrov τέθηκε μια πολύ απλή και σαφής ερώτηση: Το άρθρο 119 του συντάγματος της ΠΓΔΜ προβλέπει ότι οι διεθνείς συνθήκες συνάπτονται στο όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και από τον πρόεδρο της «Μακεδονίας» και στο όνομα του «μακεδονικού λαού». Πώς θα παραμείνει μια τέτοια αναφορά και βάσει αυτής να συναφθεί μια διεθνής συμφωνία που θα προβλέπει άλλο όνομα;

Και η απάντησή του: «…Δεν νομίζω πως αυτό είναι ένα άρθρο που υπεισέρχεται σε αυτό ακριβώς το ζήτημα και ως εκ τούτου δεν ξέρω πόσο είναι σοφό εκ μέρους μου να ακολουθήσω την κατεύθυνση της ερώτησης που ουσιαστικά κάνετε, προχωρώντας σε λεπτομέρειες. Ξέρετε, ρώτησα τον υπουργό Κοτζιά εάν και στην Ελλάδα υπάρχει παράδοση επεξεργασίας Φιλιγκράν. Είναι μια ωραία τέχνη δημιουργίας κοσμημάτων από ασήμι. Η τέχνη αυτή απαιτεί πολύ μεγάλη υπομονή, ακρίβεια και λεπτότητα. Και εγώ δίνω όλο μου τον εαυτό -παρότι δεν ξέρω να κάνω κοσμήματα από ασήμι- κατά κάποιον τρόπο από κοινού να κάνουμε κάτι που, όπως είπα, θα είναι επαρκώς καλό και για τις δύο πλευρές. Αυτό θα μπορούσα μόνον να πω και δεν θα προχωρούσα βαθιά σε αυτές τις συνταγματικές διατάξεις».

Πολύ απλά, ο κ. Dimitrov με ευγενικό τρόπο απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας της ερώτησης και παραπέμποντας στο Φιλιγκράν, προφανώς απέρριψε την αλλαγή συντάγματος.

*Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ για τις συναντήσεις του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, στον Φιλελεύθερο της Δευτέρας 26 Μαρτίου.