Προκαλεί ο Χ. Ακάρ: Ζητάει την αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο

Προκαλεί ο Χ. Ακάρ: Ζητάει την αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που ορίζουν σαφώς την αποστρατικοποίηση των νησιών και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις που είναι αντίθετες προς τις συνθήκες, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας, μεταδίδει το CNN Turk.

Ειδικότερα, ο Ακάρ δήλωσε πως «με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα παραβιάζονται ξεκάθαρα οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Στα πλαίσια του δημιουργικού και ειλικρινούς διαλόγου και στα πλαίσια των καλών σχέσεων μας περιμένω από τον Έλληνα ομόλογο μου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το ζήτημα αυτό όπως και τα άλλα ζητήματα».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Τουρκία σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και ανέφερε πως «είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας. Αναμένουμε από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο». 

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων στη Μεσόγειο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο με ειρηνικά μέσα και το διάλογο. «Είναι γνωστό ότι όλοι στην Τουρκία είναι εξαιρετικά αφοσιωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των S 400 δήλωσε: «τo σύστημα αεράμυνας S-400 είναι ένα μέτρο για την προστασία της χώρας μας από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα και κάποιοι άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ διαθέτουν συστήματα αεράμυνας S-300. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των χωρών αυτών σ' αυτό το ζήτημα. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στην περιοχή και συνεχίζει να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη».