Χ. Ζεεχόφερ: Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να επιστρέφονται σε Ελλάδα και Ιταλία

Χ. Ζεεχόφερ: Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να επιστρέφονται σε Ελλάδα και Ιταλία

Η Ελλάδα και η Ιταλία θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της υποδοχής των αιτούντων άσυλο που επαναπροωθεί το Βερολίνο, και όχι η Αυστρία δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, στις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της αυστριακής Προεδρίας της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στη Βιέννη, ο κ. Ζεεχόφερ εξήγησε στην αυστριακή κυβέρνηση το σχέδιό του για συγκράτηση της μετανάστευσης στη Γερμανία και επανέλαβε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, αφού τα τρία τέταρτα των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες.

«Κανείς εδώ δεν θέλει η Αυστρία να είναι υπεύθυνη για τους αιτούντες άσυλο. Την ευθύνη έχουν η Ιταλία και η Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους μετανάστες στην Ουγγαρία που προέρχονται από την Ελλάδα», τόνισε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Wall Street Journal, Βαλεντίνα Ποπ.

Εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν, πρόσθεσε ο κ. Ζεεχόφερ, θα πρέπει να σκεφτούμε νέα μέτρα από την «Τριπλή Συμμαχία», δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία. Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν  στο Ίνσμπρουκ οι  υπουργοί  Εσωτερικών της  Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, όπου θα συζητηθεί το «πώς η Μεσογειακή διαδρομή μπορεί να κλείσει».

Την Τετάρτη ο Ζεεχόφερ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, ο Ορμπάν είναι της άποψης ότι όλοι οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία προέρχονται από την Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη γι ''αυτό. Ο καγκελάριος Kουρτς πρόσθεσε: «Όσο δεν υπάρχει κανένας νέος κανόνας, το Δουβλίνο θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο πρέπει να τηρείται από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του CSU χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «ζήτημα περίπλοκο και δύσκολο που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η Μέρκελ με τον Τσίπρα και τον Κόντε».