Χ. Μάας: Αλβανία και πΓΔΜ να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς

Χ. Μάας: Αλβανία και πΓΔΜ να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πείσει όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κάλεσε την Αλβανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Από τα Τίρανα όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο Χ. Μάας ξεκαθάρισε στην αλβανική κυβέρνηση ότι ο στόχος που έχει τεθεί για τον Ιούνιο του 2019 δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουν τότε αυτομάτως οι διαπραγματεύσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο χώρες θα επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ως κύριο στόχο την πάταξη της διαφθοράς.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε απολύτως κατανοητό στην αλβανική πλευρά ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ περιμένουν να δουν απτά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της εμπέδωσης του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι είπε από την πλευρά του ότι τα Τίρανα έχουν αρχίσει την προπαρασκευαστική διαδικασία με τις Βρυξέλλες ενώ προσέθεσε ότι θεωρεί τη βοήθεια του Βερολίνου «πολύτιμη» και «αναντικατάστατη».

Σημειώνεται πως πριν από δύο μήνες ο βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης που μελετά την πάταξη της διαφθοράς εξέδωσε ιδιαίτερα αρνητική έκθεση για την ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας την επίδοση των Σκοπίων «ξεκάθαρα απογοητευτική».

"Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει εξέλιξη" δήλωσε ο Χ. Μάας, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θεωρεί "όχι απλώς σημαντική αλλά απαραίτητη την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων".

Ο Αλβανός ομόλογός του Ντίτμιρ Μπουσάτι από την πλευρά του είπε ότι θεωρεί πολύτιμη και αναντικατάστατη την βοήθεια της Γερμανίας στην προσπάθεια της χώρας του.