7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Βέμπερ για Τουρκία: Επικίνδυνη κλιμάκωση οι πυροβολισμοί κατά της κυπριακής ακτοφυλακής

Βέμπερ για Τουρκία: Επικίνδυνη κλιμάκωση οι πυροβολισμοί κατά της κυπριακής ακτοφυλακής
Φωτογραφία αρχείου

Για επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων κάνει λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ με ανάρτησή του στο Τwitter, αναφερόμενος στο επεισόδιο μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και της κυπριακής ακτοφυλακής.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι στην εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι άνευ προηγουμένου πυροβολισμοί του τουρκικού πλοίου εναντίον της κυπριακής ακτοφυλακής αποτελούν επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων και το καταδικάζουμε απολύτως. Αλληλεγγύη στους Κύπριους φίλους μας!», επισημαίνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Υπενθυμίζεται ότι σοβαρή πρόκληση από τουρκική ακταιωρό η οποία άνοιξε πυρ κατά σκάφους του κυπριακού λιμενικού, καταδιώκοντάς το μάλιστα σχεδόν μέχρι την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου, σημειώθηκε τα ξημερώματα χτες στη θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας. Η τουρκική ακταιωρός έριξε τέσσερις προειδοποιητικές βολές.

Όπως ανέφερε το κυπριακό μέσο sigmalive.com, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, το σκάφος της λιμενικής με έδρα το αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου και τριμελές πλήρωμα, γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα βρισκόταν σε περιπολία για αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης 11 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τηλλυρίας.

Στη συνέχεια όμως, τουρκική ακταιωρός εμφανίσθηκε στην περιοχή με επιθετικές προθέσεις «και άρχισε να καταδιώκει το μικρό σκάφος της λιμενικής, κάνοντας μάλιστα και χρήση πυρών για εκφοβισμό», σύμφωνα με το εκπρόσωπο. Για το περιστατικό το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η τουρκική ακταιωρός έριξε τέσσερις προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

Ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός ΡΙΚ σημείωσε ότι η πρόκληση συνεχίστηκε, αφού η τουρκική ακταιωρός συνέχισε να καταδιώκει το πλοιάριο του λιμενικού, σχεδόν μέχρι την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου.