Βάζει «τρυπάνι» ο κολοσσός ExxonMobil το 2018, στην κυπριακή ΑΟΖ

Βάζει «τρυπάνι» ο κολοσσός ExxonMobil το 2018, στην κυπριακή ΑΟΖ

Νίκος Μελέτης

Ισχυρό μήνυμα στήριξης της Κύπρου αλλά και εμπιστοσύνης στις ενεργειακές δυνατότητες που κρύβονται στο βυθό της ΑΟΖ της, αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 προγραμματίζει δυο διερευνητικές γεωτρήσεις στο Οικοπεδο10 της Κυπριακής ΑΟΖ,τα δικαιώματα ερευνάς και εκμετάλλευσης του οποίου έχει η αμερικανική εταιρεία σε κοινοπραξία με τον άλλο κολοσσό στον τομέα του φυσικού αερίου, την Qatar Petroleum.

Η ExxonMobil είναι η εταιρία της οποίας πρόεδρος ήταν μέχρι την μεταπήδηση του στην θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Rex Tillerson και οι τελικές διευθετήσεις με τη Λευκωσία είχαν γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη σε συναντήσεις που είχε ο Ν. Αναστασιάδης με τον σημερινό επικεφαλής του State Department.

Η εμπλοκή της ExxonMobil και της Qatar Petroleum σε συνδυασμό με την ανακοίνωση εντός των προσεχών ημερών των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ/ΤΟΤAL στο Οικόπεδο 11 και της συνέχισης των εργασιών στο κοίτασμα Αφροδίτη του Οικοπέδου 12,  που πλέον εκτός της αμερικανικής Noble Energy συμμετέχει πλέον και o βρετανικός κολοσσός Royal Dutch Shell, δημιουργούν μια πραγματική «ασπίδα» για την Κύπρο και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ΑΟΖ. Μια στήριξη που έχει ιδιαίτερη σημασία τη στιγμή που η Τουρκία προκαλεί με κάθε τρόπο και απειλεί με νέα «εισβολή» αυτή την φορά στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου όμως πλέον υπάρχουν και διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Σε εκδήλωση - παρουσίαση στην Πύλη της Αμμοχώστου ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για την Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία Tristan Aspray, παρουσία των πρεσβευτών των ΗΠΑ και του Κατάρ αλλά και του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρυπη, που αποτελεί τη «ψυχή» και το «μυαλό» του ενεργειακού σχεδιασμού της Κύπρου, ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για την προετοιμασία των γεωτρήσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κοινοπραξία να ενδιαφερθεί και για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στο νησί.

Το Οικόπεδο 10 είναι γειτονικό με το αιγυπτιακό Οικόπεδο που πέρυσι η ΕΝΙ ανακάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα τα τελευταία χρόνια κοιτάσματα φυσικού αερίου το ZOHR, ανακάλυψη η οποία ενίσχυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για την κυπριακή ΑΟΖ και κυρίως για εκείνα τα Οικόπεδα που γειτνιάζουν με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil δήλωσε ότι ολοκληρώνεται η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων, ενώ είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της απόκτησης και επεξεργασίας των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων για το Οικόπεδο. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι διαδικασίες για την ή τις συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων των γεωτρήσεων.

Ο κ. Aspray δήλωσε ακόμη ότι η εταιρία του θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα αφού προηγουμένως εξετάσει και αξιολογήσει τα στοιχεία των δυο γεωτρήσεων, καθώς όπως είπε στις «γεωτρήσεις υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, μια και η γεωλογία μπορεί να αλλάξει ακόμη και σε μικρές αποστάσεις»(σ.σ. κάνοντας αναφορά στον συσχετισμό με το γειτονικό αιγυπτιακό κοίτασμα).

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil μίλησε με θερμά λόγια για την Κύπρο που διαθέτει όπως είπε «ξεκάθαρο όραμα για τις πηγές υδρογονανθράκων της», προσθέτοντας ότι η εταιρία του μπορεί να προσφέρει την παγκόσμια εμπειρία της σε μεγάλα διεθνή project, μπορεί να προσφέρει τεχνολογία, πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, χρηματοδοτικές δυνατότητες και εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ και η Qatar Petroleum - όπως είπε - διαθέτει τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου και το Κατάρ ηταν μέχρι τώρα η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα σε φυσικό αέριο.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην ανακοίνωση από την ΕΝΙ των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 11 όπου σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές.