B. Yildirim: Με διάλογο θα λυθεί η ένταση στο Αιγαίο

B. Yildirim: Με διάλογο θα λυθεί η ένταση στο Αιγαίο

Μία ημέρα μετά τις απειλές Erdogan αλλά το σοβαρό επεισόδιο με το σκάφος του λιμενικού στα Ίμια, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να ρίξει τους τόνους προαναγγέλοντας συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας και αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Binali Yildirim τόνισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μετά το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που χτύπησε πλοίο του ελληνικού λιμενικού στα Ίμια, η ένταση πρέπει να αποκλιμακωθεί μέσω των καναλιών επικοινωνίας που μένουν πάντα ανοιχτά. Πρόσθεσε, δε, ότι το Αιγαίο θα παραμείνει θάλασσα φιλίας ενώ προανήγγειλε ότι κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο, θα συναντηθούν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αποκλιμάκωση στα Ίμια

Στο μεταξύ αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά το χθεσινό συμβάν, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Συγκεκριμένα, ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Intimenews