Αυστηρό μήνυμα Macron σε Erdogan: Να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Κύπρου

Αυστηρό μήνυμα Macron σε Erdogan: Να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Κύπρου

Ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε στον τούρκο ομόλογό του ότι η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την εκεχειρία που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Συρία.

Μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να αναστείλει την επέμβασή της στην Αφρίν τις Συρίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emanuel Macron σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Tayyip Erdogan.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Em. Macron σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τ. Εrdogan εξέφρασε την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα ανοιχτά της Κύπρου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν την αναζήτηση υδρογονανθράκων, και σημείωσε «την ανάγκη να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία της Κύπρου».

Εκτενής αναφορά έγινε και στην κατάσταση στη Συρία, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε στον τούρκο ομόλογό του ότι η εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών που έχει κηρυχθεί για ανθρωπιστικούς λόγους από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, όπου ο τουρκικός στρατός έχει επέμβει από τα τέλη Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου «αφορά ολόκληρη τη συριακή επικράτεια, περιλαμβανομένης της Αφρίν, και πρέπει να τεθεί σε ισχύ παντού και από τους πάντες χωρίς καθυστέρηση», είπε ο Em. Macron, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του γάλλου προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Total ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι εντόπισε στο Οικόπεδο 6 («Καλυψώ»), πιστοποιημένη ποσότητα έως 8 τρισ. κυβικά πόδια αερίου.