Αθήνα σε Άγκυρα: Δεν λάβαμε πρόσκληση για διερευνητικές, διάλογος μόνο για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα

Αθήνα σε Άγκυρα: Δεν λάβαμε πρόσκληση για διερευνητικές, διάλογος μόνο για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα

Σε επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μέσα στον Ιανουάριο, κατά το τρίτο δεκαήμερο σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί την Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την επανέναρξη του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και για όλα τα ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν στις έως τώρα συνομιλίες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε πως «ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών».

Όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, «η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να απευθύνει επίσημη πρόσκληση η Τουρκία προς την ελληνική πλευρά εντός των επόμενων ωρών.

Τη σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, τόνισε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την τουρκική πρόσκληση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu το οποίο επικαλείται τον Μ. Τσαβούσογλου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε πρόσκληση στο ελληνικό για την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» συμπλήρωσε.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι στην επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λισαβόνα αναμένεται, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο, να τεθεί το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του έτους από την Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πορτογαλία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δήλωσε πως «υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να έχουμε έναν καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός είναι προσωπικός μου φίλος και τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του και στα πλαίσια αυτά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την ΕΕ». 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αγκούστο Σάντος Σίλβα, τήρησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού.

«Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών. Αυτό δεν θα συμβεί όχι επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι αλλά επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα» δήλωσε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και άρθρο του Μ. Τσαβούσογλου που δημοσιεύτηκε σε πορτογαλική εφημερίδα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να εμφανίζεται διαλλακτικός, κάνοντας λόγο για «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με την Ευρώπη και να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο του με τίτλο «Οι Τούρκοι βλέπουν το μέλλον τους στην ΕΕ» στην εφημερίδα Diario de Noticias ο Τσαβούσογλου σημειώνει ότι Τουρκία και Πορτογαλία (σ.σ. η οποία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) βεβαιώθηκαν οι κοινές αξίες και άνοιξε «ένα παράθυρο» για μια θετική ατζέντα στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ που θα παράσχει οφέλη και στις δυο πλευρές.

Μάλιστα αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας λέγοντας πως «η Τουρκία δείχνει πάντα αποφασιστική στάση υπέρ του διαλόγου. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει όλα τα μέλη της να υιοθετήσουν μια πιο θετική και εποικοδομητική στάση».