Ασφυκτικό κλοιό γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο «στήνει» η Τουρκία

Ασφυκτικό κλοιό γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο «στήνει» η Τουρκία

«Κλοιό» γύρω από την Κύπρο επιχειρεί να «στήσει» η Τουρκία μέσω ερευνών και γεωτρήσεων καθώς όπως υποστηρίζει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", Τούρκοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν στις επαφές τους με διεθνείς παράγοντες χάρτη σύμφωνα με τον οποίο τόσο η Κύπρος όσο και το Καστελόριζο στερούνται κάθε δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας την τελευταία περίοδο η Άγκυρα έχει εντείνει σε διπλωματικό επίπεδο την εκστρατεία «διεθνούς ενημέρωσης». Την εκστρατεία έχει αναλάβει ο Τούρκος πρέσβης Cagatay Erciyes, (Director General for Bilateral Political & Maritime-Aviation-Border Affairs, MFA), ο οποίος ενημερώνει ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στη δική της υφαλοκρηπίδα (δυτικά της Κύπρου που είναι το γεωτρύπανο «Πορθητής»), ενώ δεν θα είχε πρόβλημα εάν οι δραστηριότητες από την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος παγώσουν με δική τους απόφαση.



Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όταν αναφέρεται σε δράσεις που παραπέμπονται, κατά τη δική τους προσέγγιση, μετά την επίτευξη συμφωνίας, τοποθετεί τρεις εναλλακτικές επιλογές: Ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη.

Στην παρουσίαση των τουρκικών θέσεων σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός από τους Ελληνοκύπριους.

- Η οριοθέτηση στα δυτικά του νησιού θα πρέπει να γίνει μετά την συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος (εδώ θέτει τρεις επιλογές: ομοσπονδιακή, συνομοσπονδιακή ή δύο κράτη).

- Τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ως συνιδιοκτήτων, θα πρέπει να τύχουν εγγύησης από τώρα.

- Η τουρκοκυπριακή πρόταση συνεργασίας της 13ης Ιουλίου 2019 είναι στο τραπέζι και είναι καλή βάση για λύση.

Αναφέρεται, επίσης, πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίων θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις δραστηριότητες της σε ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές αδειοδοτημένες περιοχές, εκτός κι εάν συμφωνηθεί διαφορετικά (δηλαδή, να συμφωνηθεί πάγωμα των ερευνών/γεωτρήσεων από τις δυο πλευρές στην Κύπρο).

Σύμφωνα με την τουρκική θέση η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας θα συνεχίσει τις δραστηριότητες σε περιοχές όπου της έχει παραχωρηθεί άδεια εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος.  

Η Άγκυρα υποστηρίζει, παραπέμποντας σε Κύπρο και Καστελόριζο, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Παρουσιάζονται παραδείγματα της νομολογίας και της πρακτικής του κράτους, όπου τα νησιά έχουν λάβει μειωμένη επίδραση ή και καθόλου. «Πρόκειται για θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου», υποστηρίζει. Στη συνέχεια, προβάλλονται με χάρτες διαφορετικές περιπτώσεις –διεθνείς, διμερείς συμφωνίες– που δεν ταυτίζονται, δεν έχουν σχέση με την Κύπρο.

Σύμφωνα με την τουρκική θέση, οι θαλάσσιες αξιώσεις των μελών της ΕΕ, που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των τρίτων χωρών, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ Αυτή είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.