Απορρίπτει το Κάιρο τις απειλές Cavusoglu για την κυπριακή ΑΟΖ - Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Απορρίπτει το Κάιρο τις απειλές Cavusoglu για την κυπριακή ΑΟΖ - Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Του Νίκου Μελέτη

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην αμφισβητεί την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, απηύθυνε το Κάιρο, απαντώντας έτσι στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

«Κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, και οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της αιγυπτιακής κυριαρχίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στην Ανατολική Μεσόγειο απορρίπτεται και θα αντιμετωπιστεί», επεσήμανε το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Ahmed Abu Zeid, δήλωσε ότι η οριοθέτηση είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη», απαντώντας σε όσα ισχυρίσθηκε στην συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυπριακής ο κ. Cavusoglu.

Η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωών μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου αποτέλεσε την βάση επί της οποίας ορίσθηκαν τα Οικόπεδα στα οποία ήδη οι έρευνες έχουν αποδώσει με την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, Zohr ενώ αναμένεται συνέχεια στα Οικόπεδα 6, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει να προκαλεί και μετά την δέσμευση μεγάλης περιοχής η οποία ουσιαστικά καλύπτει όλη την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, εξέδωσε μια ακόμη NAVTEX για ασκήσεις ανοικτά της Αγ. Νάπας.

Η κυπριακή NAVTEX (074/18) χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική αναγγελία του σταθμού της Αττάλειας, κάνοντας λόγο για «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και παράνομη δραστηριότητα στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα και στην Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας της Κύπρου που επικαλύπτει και την περιοχή που έχει ήδη δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Και όπως επισημαίνει η κυπριακή αναγγελία, «η κίνηση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δίκαιου, επηρεάζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και συνιστά κακουργηματική πράξη σύμφωνα με τους νομούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα με νέα τουρκική NAVTEX (0202/18) με την οποία η Άγκυρα αμφισβητεί πλήρως όχι μόνο τις κυριαρχικές αρμοδιότητες αλλά και την ίδια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Η «Κύπρος» που αναφέρεται στην NAVWARN της Λάρνακας, «δεν είναι το αυθεντικό συνεταιρικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960»

-Επομένως η Τουρκία δηλώνει ότι η χρήση του όρου “Κύπρος” δεν συνιστά οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Ελληνοκυπριακής διοίκησης ούτε προκαταλαμβάνει τα δικαιώματα της Τουρκίας και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την Συνθήκη Εγγύησης και Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960»

-Η προσπάθεια νομιμοποίησης παράνομων ισχυρισμών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης μέσω της Αναγγελίας του σταθμού της Λάρνακας, είναι άκυρη και ούτε γίνεται ούτε θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία

-Η τουρκική NAVTEX FA78-0198/18 του σταθμού της Αττάλειας είναι έγκυρη και σε ισχύ…»