Απορρίπτει η Τσεχία το ελληνικό αίτημα για ανασκευή δηλώσεων

Απορρίπτει η Τσεχία το ελληνικό αίτημα για ανασκευή δηλώσεων

Σε απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για ανασκευή των δηλώσεων του Τσέχου Προέδρου προχώρησε η Τσεχική Προεδρία το απόγευμα, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τσέχου Πρόεδρου, ο Μίλος Ζέμαν δεν πρόκειται να αυτολογοκριθεί και επιμένει στις θέσεις του.

Ο εκπρόσωπος της Τσέχικης Προεδρίας, Γιρι Οβσατσεκ, σχολιάζοντας την απόφαση της Αθήνας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Πράγα, δήλωσε ότι «οι δηλώσεις του κ. Ζέμαν έχουν επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ο Πρόεδρος επιμένει και θα επιμείνει στις θέσεις του και διατηρεί το δικαίωμα του να τις εκφράζει δημοσίως».

Ο Υπουργός εξωτερικών Λουμπομιρ Ζάοραλεκ δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νικό Κοτζιά για να διαπιστώσει ποιοι είναι οι «πραγματικοί λόγοι» που οδήγησαν στην ανάκληση του πρεσβευτή.

Παρά το γεγονός ότι ήταν επιβεβλημένη η εντονότατη αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις του κ. Ζέμαν, είναι προφανές ότι ήταν καταδικασμένο να απορριφθεί το αίτημα της Ελλάδας για ανασκευή των δηλώσεών του, καθώς τέτοιες ενέργειες γίνονται μέσω της διπλωματικής οδού.

Με την κλιμάκωση των αντιδράσεων στο σημείο της ανάκλησης του πρεσβευτή, η Αθήνα θεωρεί ότι βρίσκει έναν εύκολο σχετικά στόχο για την επίδειξη δύναμης και άσκησης εθνικά υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής έναντι της… Τσεχίας. Το σημαντικό όμως στην εξωτερική πολιτική είναι ακόμη και αυτές οι κινήσεις εντυπωσιασμού να μην έχουν τουλάχιστον το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι σχέσεις με την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία είναι οξυμένες, καθώς συχνά-πυκνά οι χώρες αυτές, που πρώτες έσπευσαν να πυροδοτήσουν το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην Ευρώπη, απειλούν τώρα να μην εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή απόφαση για ποσοστά στην μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα είχε αρνητικότατες συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς θα εγκλωβισθούν στην χώρα μας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Τι είχε προηγηθεί

Η Αθήνα, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ανακάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα Παναγιώτη Σαρρή, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις για τις προκλητικές και προσβλητικές για την χωρά μας δηλώσεις του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν.

Σε μια από τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας ο κ. Ζέμαν είχε δηλώσει στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της Αθήνας που προέβη σε διάβημα και με δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρα, επισήμαινε ότι «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Η ελληνική πλευρά ζήτησε την δημόσια ανασκευή των δηλώσεων του Τσέχου Πρόεδρου, αλλά καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση, κλιμάκωσε τις αντιδράσεις με την ανάκληση του πρεσβευτή.