Αποχώρησε ο Χαφτάρ χωρίς συμφωνία για τη Λιβύη - Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις
Μόσχα

Αποχώρησε ο Χαφτάρ χωρίς συμφωνία για τη Λιβύη - Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

Χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ αποχώρησε από τη Μόσχα ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ το Al Arabiya μεταδίδει ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.

Την είδηση για αποχώρηση του Χάφταρ χωρίς να υπογράψει το προσχέδιο της συμφωνίας για εκεχειρία μετέδωσε αρχικά το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, και στη συνέχεια την επιβεβαίωσε η ρωσική διπλωματία. «Ο στρατάρχης δεν υπέγραψε το κείμενο που είχε ήδη μονογράψει ο Σάρατζ», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι ο Χάφταρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει.

«Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τις θυσίες και τις ελπίδες των Λίβυων για ελευθερία, υπογράφοντας εις βάρος τους», αναφέρεται στον λογαριασμό του στρατού LNA στο Twitter. Επίσης, η ειδική επί του θέματος του εμφυλίου της Λιβύης, Μέρι Φιτζέραλντ, ανέφερε στον λογαριασμό της στο twitter «ότι ρόλο στην άρνηση του Χαφτάρ να υπογράψει έπαιξε και η στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». 

Γιατί δεν υπογράφηκε η συμφωνία

«Η συμφωνία που προτάθηκε αγνοεί αρκετές από τις απαιτήσεις του στρατού μας», δήλωσε ο στρατάρχης Χαφτάρ εξηγώντας γιατί δεν υπέγραψε το προσχέδιο, τονίζοντας παράλληλα πως οι δυνάμεις του βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, όπως μετέδωσε το Al Arabiya. Ο Χαφτάρ επέμεινε να επιτραπεί η είσοδος των στρατευμάτων του στην Τρίπολη και στη συνέχεια να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση που εδρεύει στο Τόμπρουκ.

Αρνητικά ως προς την υπογραφή της εκεχειρίας λειτούργησε και η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης. ενώ ο Λίβυος στρατάρχης επέκρινε την Άγκυρα για την εμπλοκή της στα εσωτερικά θέματα της χώρας του και για την υποστήριξη της προς τον Σάρατζ, συνθήκες που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες. 

Σημειώνεται πως οι Χαφτάρ και Σάρατζ βρίσκονταν από χθες στη ρωσική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες διεξάγονταν με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, το Reuters μεταδίδει ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη». 

Προχθές Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο ο Χαμίντ ας Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και σύμμαχος του Στρατάρχη Χαφτάρ, επισήμανε στο Sputnik χθες Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη κάποια συμφωνία.