Απεκρύβη σοβαρό ατύχημα με Ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού!

Απεκρύβη σοβαρό ατύχημα με Ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού!

Του Τάσου Ευαγγελίου

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται τόσο από το προχθεσινό ατύχημα που συνέβη με Ελικόπτερο (Ε/Π) UH 1H (Xιουι), όσο και από τους λόγους που το συμβάν αυτό αποκρύφτηκε επιμελώς από το ΥΕΘΑ και το ΓΕΣ, όταν ακόμα και για μία απλή δραστηριότητα ρουτίνας έχουμε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και υπερπαραγωγή φωτογραφιών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την 20 Ιουνίου  στην Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκιο Μαγνησίας, Ε/Π UH 1H (Xιουι) με αριθμό ΕΣ 650, σε δοκιμαστική πτήση αμέσως μετά από εργασίες συντηρήσεως και επισκευών και ενώ βρισκόταν σε πολύ χαμηλή αιώρηση από το έδαφος, κόπηκε το στροφείο και ο ιστός του κυρίου στροφείου του. Οι χειριστές –δοκιμαστές λόγω της τεράστιας εμπειρίας τους. το προσγείωσαν με ασφάλεια το και έτσι δεν είχαμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Υπάρχουν όμως σοβαρές ζημιές.

Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι ένα τέτοιο Ε/Π συνετρίβη πέρσι την 19 Απριλίου 2017 στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τέσσερις Αξιωματικοί και να τραυματισθεί σοβαρά ένα άλλο στέλεχος του ΕΣ αν και η χαμηλή νέφωση ήταν η βασική αιτία του σοβαρού αυτού συμβάντος που γέμισε θλίψη τις ΕΔ και την Ελληνική κοινωνία.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο υπηρεσιακοί παράγοντες και Υπουργείο μας έκρυψαν το συμβάν. Το δεύτερο σοβαρότερο όμως ερώτημα που ίσως δίνει και απάντηση στο πρώτο, είναι για ποιο λόγο το ΓΕΣ και ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επιμένουν στην χρησιμοποίηση αυτών των Ελικοπτέρων UH 1H., όταν πλέον είναι εμφανές ότι υπάρχει θέμα κόπωσης των συστημάτων του. Γιατί ο κ. Υπουργός με τις ενέργειες του και τις εξωθεσμικές του πρωτοβουλίες έχει απαξιώσει τα σύγχρονα Ελικόπτερα ΝΗ-90 που πληρώθηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού με αποτέλεσμα αυτά να είναι καθηλωμένα στο έδαφος (σημ. για αυτήν το θέμα θα επανέλθουμε πολύ σύντομα και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει και …εισαγγελικό ενδιαφέρον). Διαφώνησε ή όχι με αυτή την τακτική του ΥΕΘΑ τον Φεβρουάριο 2015 ο τότε Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Μανωλάς Χρήστος με αποτέλεσμα να αποστρατευτεί στον ένα χρόνο;



Τα ελικόπτερα UH 1H αυτή τη στιγμή είναι 49 χρόνων τουλάχιστον σε ενέργεια στον Ελληνικό Στρατό  έχουν πάμπολλες ώρες πτήσεως, αλλά παραμένουν σχετικά  αξιόπιστα, λόγω της συστηματικής συντήρησης που γίνεται από τον Ελληνικό Στρατό. Η παλαιότητα τους όμως προκαλεί συχνές βλάβες οι  οποίες δεν έρχονται στη δημοσιότητα επειδή δεν οδηγούν σε καταστροφές, τραυματισμούς ή θανάτους. Πολλά ατυχήματα έχουν αποτραπεί από την χειριστική ικανότητα των Χειριστών της Αεροπορίας Στρατού.  Μια ένδειξη της  παλαιότητας τους είναι  και η χαμηλή διαθεσιμότητα που παρουσιάζουν που κυμαίνεται στο 20 – 30% και η οποία μάλιστα διατηρείται με τις  υπεράνθρωπες προσπάθειες του Τεχνικού προσωπικού. Σήμερα ελάχιστες χώρες, κυρίως τριτοκοσμικές και ιδιώτες  χρησιμοποιούν τα Ε/Π UH 1H για μεταφορά προσωπικού στην αρχική του έκδοση όπως τα δικά μας ενώ οι περισσότεροι τα έχουν αποσύρει η αναβαθμίσει.

Οι συνθήκες  και τα αίτια του ατυχήματος βέβαια διερευνώνται από τις αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΣ, αλλά ας σταματήσουμε επιτέλους να μαζεύουμε «παλιατζούρες» από τις ΗΠΑ όπως έγινε και με την πρόσφατη προμήθεια των Ε/Π Kiowa πληρώνοντας 47 εκατομμύρια ευρώ.

Άνθρωποι που έχουν γνώση, εμπειρία και φυσικά βαρύνουσα άποψη, μας είπαν ότι θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν πλήρως τα υπάρχοντα σύγχρονα μέσα τακτικής μεταφοράς και να σταματήσουν να πετούν τα παμπάλαια UH 1H γιατί ελλοχεύουν σοβαρότατοι κίνδυνοι. Άλλωστε για αυτόν τον λόγο ακριβώς αγοράστηκαν τα NH-90 (σημ. δεν εξετάζουμε τα προβλήματα της σχετικής Σύμβασης που όντως διορθώθηκαν κυρίως επί Βενιζέλου), για να αντικαταστήσουν τα Χιούι. Το ζήτημα όμως είναι ότι ο κ. Υπουργός «ακούει» περισσότερο τον Κυβερνήτη του Ε/Π – ΤΑΞΙ που χρησιμοποιεί παρά τα θεσμικά όργανα του Στρατού!