Απαράδεκτη η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

Απαράδεκτη η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

«Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους: Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν και τον υπουργό ομόλογό του Ισραέλ Κατζ, στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε κοινή ανησυχία για τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Άλλωστε είναι γνωστή η δύσκολη σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία από το 2010.

Επίσης ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικές  και επισήμανε ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, λέγοντας: «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας».

Επίσης, σημείωσε πως οι σχέσεις είναι σημαντικές και στο τριμερές επίπεδο. «Ελλάς - Κύπρος - Ισραήλ, «το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε, να γίνει 3 + 1, δηλαδή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ορισμένα θέματα. Αλλά θα παραμένει το τριμερές», τόνισε. 

Ερωτηθείς ο κ. Δένδιας αν ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου οι τριμερείς συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και ποια ήταν η αντίδραση την οποία εισπράττει από το Ισραήλ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

«Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «από εκεί και πέρα είναι πάντα χρήσιμη ευκαιρία να εξηγεί κάποιος στους Ισραηλινούς φίλους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος και με τον πρόεδρο του ελληνο-ισραηλινού επιμελητηρίου και ύστερα επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ακολούθως συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ'' και αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.