Αντρέι Χούνκο: Βλέπω πραγματικές πιθανότητες για επανένωση της Κύπρου

Αντρέι Χούνκο: Βλέπω πραγματικές πιθανότητες για επανένωση της Κύπρου

«Μπορώ να φανταστώ ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια λύση, εάν επιτευχθεί σχέδιο σταδιακής αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και δοθούν εγγυήσεις στο πλαίσιο ανάληψης από τα Ηνωμένα Εθνη αστυνομικής αποστολής. Θα ήταν μια πιθανή λύση», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Κύπρου σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

«Βλέπω πραγματικές πιθανότητες για επανένωση της Κύπρου. Οι συζητήσεις ανάμεσα στον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί έχουν προχωρήσει πολύ, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα και πολλοί κίνδυνοι. Πολλά εξαρτώνται και από τις άλλες χώρες που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την τροπή που θα πάρουν τελικά οι συνομιλίες στη Γενεύη», πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). 

 «Θεωρώ τον Ερντογάν ως κάποιον στον οποίο δεν μπορεί κανείς να βασιστεί, καμιά φορά λέγεται ότι δρα αναλόγως με το κέφι του, αλλά υπάρχουν όμως και συμφέροντα για την Τουρκία ώστε να υπάρξει λύση. Ο Tούρκος πρόεδρος έχει πολλά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική. Δεν θα ήταν γι'' αυτόν άσχημο να δείξει ότι συμβάλλει τουλάχιστον σε έναν τομέα στην αποκλιμάκωση, θα ήταν μια ευκαιρία. Αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα είναι κακή, το τουρκικό δημόσιο πληρώνει συνεχώς. Ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα άνοιγε την ευκαιρία για περισσότερη οικονομική συνεργασία στην περιοχή, από την οποία θα επωφελούνταν όλες οι πλευρές. Υπό αυτήν την έννοια υπάρχουν λόγοι για τον Ερντογάν να συμφωνήσει», όπως επισημαίνει τη συνέντευξή του ο Αντρέι Χούνκο.

«Η ΕΕ διαδραματίζει ρόλο υπό την έννοια ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα γίνονταν μέλος της ΕΕ,  κάτι που θα δημιουργούσε πολλά ερωτήματα. Αρχής γενομένης από το εάν η τουρκική γλώσσα γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ μέχρι το εάν Τούρκοι στρατιώτες θα παρέμεναν στην Κύπρο, δηλαδή σε κοινοτική επικράτεια», υπογράμμισε επίσης  o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για ευρωπαϊκά θέματα στη Μπούντεσταγκ και αναπληρωτής πρόεδρος της κοινβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης βεβαίωναν τη Deutsche Welle για το μεγάλο ενδιαφέρον του Βερολίνου στην επανένωση της Κύπρου «και λόγω του γερμανικού παρελθόντος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ