Αντιστράτηγος Τόμσον (ΝΑΤΟ): Θαυμάσια η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Αντιστράτηγος Τόμσον (ΝΑΤΟ): Θαυμάσια η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Την πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και στη βάση του NRDC-GR (σ.σ GR ήτοι Greece), δηλαδή του Σώματος Ταχείας Αναπτύξεως δομής του ΝΑΤΟ, που έχει τη σταθερή του βάση στη πόλη της Βόρειας Ελλάδας, έκανε ο αντιστράτηγος του Αμερικανικού Στρατού Τζον Τόμσον (John C. Thomson III), διοικητής της Χερσαίας Συμμαχικής Διοίκησης (σ.σ LANDCOM) του ΝΑΤΟ.

Ο LANDCOM του ΝΑΤΟ βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Άσσηρο της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της έναρξης της ΝΑΤΟϊκής άσκησης GORDIAN KNOT 2019 (GOKT 19), που είναι μια εθνική, δύο επιπέδων (επιχειρησιακή και τακτική) άσκηση τύπου CPX (σ.σ Command Post Exercise).

Πρόκειται για μια άσκηση, που έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει και στην τρέχουσα υλοποίησή της μέσα στο 2019 το επονομαζόμενο NATO Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR), το Σώμα Ταχείας Αναπτύξεως Δομής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως και το Joint Logistics Support Group (JLSG).

Ο διοικητής της Χερσαίας Συμμαχικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της άσκησης GORDIAN KNOT 2019* (GOKT 19) στην Άσσηρο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, βάση του NRDC-GR, τουτέστιν του Σώματος Ταχείας Αναπτύξεως δομής του ΝΑΤΟ. "Το NRDC έχει τη σταθερή του βάση εδώ, στη Θεσσαλονίκη, και εδώ διεξάγονται και οι ασκήσεις χερσαίων δυνάμεων. Είναι μεγάλη μέρα για το ΝΑΤΟ σήμερα, γιατί εδώ έχουμε τη διεξαγωγή της άσκησης GORDIAN KNOT 2019 (GOKT 19), μια πολυδομική άσκηση σε πολλαπλά επίπεδα.

Αφορά τον τομέα της συλλογικής άμυνας, όπου συμμετέχουν 16 χώρες και δείχνουμε την ετοιμότητα που έχει η συμμαχία", τόνισε ο αντιστράτηγος του Αμερικανικού Στρατού και Διοικητής της Χερσαίας Συμμαχικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ. "Στη διοίκηση της Χερσαίας Συμμαχικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (σ.σ LANDCOM) ένα από τα σημαντικά μας καθήκοντα είναι να διαβεβαιώσουμε πως υφίσταται η διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως και να μοιραστούμε τα όσα θα μάθουμε" συμπλήρωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Ο LANDCOM του ΝΑΤΟ μίλησε για τα στελέχη του NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη με εξαιρετικά λόγια, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι "καταπληκτικοί συμπαίκτες" και λειτουργούν "στην αιχμή στην GORDIAN KNOT 2019". "Εδώ είμαι για ακριβώς αυτόν τον λόγο, για να πάρω, μαζί με τους άλλους διοικητές, μαζί μου πίσω τα μαθήματα και να τα μεταφέρω στους συναδέλφους μου", όπως ανέφερε.

"Θα ήθελα να τονίσω κάτι ακόμη, πως ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για το μέλλον, το ΝΑΤΟ έχει υπάρξει ιδιαίτερα πετυχημένο επί 60 χρόνια με το να προσαρμόζεται για το μέλλον (...) Είναι ένα πολύ δυναμικό και σύνθετο περιβάλλον ασφάλειας και το NRDC-GR έχει σημαντική εμπλοκή σε αυτό με τη Χερσαία Συμμαχική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά το μέλλον, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των διαδικασιών ώστε να διαβεβαιώσουμε πως θα παραμένουμε ως ΝΑΤΟ πετυχημένοι" προσέθεσε.

Στη συνέχεια ο διοικητής της Χερσαίας Συμμαχικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για την άσκηση GOKT 19, την οπτική του ΝΑΤΟ σε σχέση με την γειτονική χώρα και σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας, την σχέση της λειτουργίας του ΝΑΤΟ με το επίπεδο ειρηνικής συνύπαρξης στη μείζονα περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά την εκτίμηση του για το επίπεδο και το μέλλον της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, όπως και για το μέλλον της συνεργασίας της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ με τις έτερες χώρες των Βαλκανίων που είναι και μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.