Αντισταθμιστικά ωφελήματα 230 εκατ. ευρώ στον Καμμένο για τα F16

Αντισταθμιστικά ωφελήματα 230 εκατ. ευρώ στον Καμμένο για τα F16

Την ώρα που υποτίθεται πως Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος «σφάζονται» και ετοιμάζονται για ένα εκρηκτικό πολιτικό διαζύγιο κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία γίνεται αποδεκτή η προσφορά του αποκλειστικού κατασκευαστή των αεροσκαφών F16 της Πολεμικής Αεροπορίας για αντισταθμιστικά ωφελήματα ύψους 230.000.000 ευρώ, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα και για τη συγκυρία.

Ερωτήματα πολλά αφού γίνεται ταύτιση του χρόνου κατάθεσης της τροπολογίας με τις πολιτικές εξελίξεις και την υποτιθέμενη σύγκρουση των δύο πλευρών. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε όταν ανακοινωνόταν η υπόθεση της αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών πως δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Άλλωστε ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κατ επανάληψη καταγγείλει τη διαδικασία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων υποστηρίζοντας πως αποτελούσαν στο παρελθόν τη βάση για διάφορες συναλλαγές με εγχώριους προμηθευτές καθώς και ότι δημιουργούν σκοτεινά σημεία στις συμφωνίες.

Ο χρόνος πάντως κατάθεσης της τροπολογίας εκτιμάται από πολλές πλευρές ότι δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις ενδοσυγκυβερνητικές προστριβές και τις απειλές του Π. Καμμένου περί αποχώρησης από την κυβέρνησης.

Τι έλεγε ο Αλ. Τσίπρας για ωφελήματα μίζες και διαπλοκή

Τον Οκτώβριο του 2017 απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι στη συμφωνία αυτή αλλά και σε όλες τις μελλοντικές δεν θα συμπεριληφθούν αντισταθμιστικά ωφελήματα «που στο παρελθόν λειτούργησαν ως Κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής»
 
«Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω μόνο ένα παράθυρο για την ΕΑΒ, αλλά και εκεί τα ΑΩ θα είναι αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο» συνέχιζε αφήνοντας ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντισταθμιστικά στην περίπτωση της ΕΑΒ.
Και κατέληγε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα ξαναυπάρξουν γκρίζες ζώνες, για να μπορούν κάποιοι να κάνουν κάποιοι μπίζνες ή να παίρνουν μίζες».


Οχι στα αντισταθμιστικά και από τον Πάνο Καμμενό το 2017

«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» δήλωνε τον Οκτώβριο του 2017 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες»
Δεν παρέλειψε δε τότε να υποστηρίξει ότι «Αν δηλαδή κρίνουμε ότι τα Sikorsky (σ.σ. Πρόκειται για τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού) μπορούμε να τα φτιάξουμε με μικρότερες τιμές μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό για τα F-16» ενώ προχωρούσε ακόμη περισσότερο σημειώνοντας πως:
«αν η τιμή είναι να πέσει πάρα πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, τα οποία βεβαίως και έχουμε ανάγκη» έλεγε «Αν δηλαδή, κρίνουμε ότι τα Sikorsky μπορούμε να τα φτιάξουμε με φθηνότερες τιμές, να μην υπάρχει κανένα αντισταθμιστικό»

Η τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει ότι:

of2

 

Ολόκληρη την τροπολογία μπορείτε να τη δείτε εδώ