Άνοιγμα Τσαβούσογλου σε Αίγυπτο για συμφωνία ΑΟΖ με Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας

Άνοιγμα Τσαβούσογλου σε Αίγυπτο για συμφωνία ΑΟΖ με Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας

Την πόρτα της Αιγύπτου προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με την Τουρκία κτυπά η Αγκυρα, σύμφωνα με όσα είπε  ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον γεωργιανό ομόλογό του. «Βάσει των καλών σχέσεων μας, μπορούμε να  υπογράψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπ. Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την Hurriyet, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, ανατολικά του 28ου παράλληλου, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στον ΟΗΕ. «Κι αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της, χωρίς να υπεισέρχεται στη δική μας υφαλοκρηπίδα, αλλά και  οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, Τουρκία και Αίγυπτος, ως δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να διαπραγματευτούν το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουν μια συμφωνία μεταξύ τους στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών τους.

Στην Αθήνα προκαλεί σοβαρό προβληματισμό, η τελευταία κίνηση του Καΐρου σε ότι αφορά την στάση του σχετικά με τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρία Πετρελαίου EGAS. Τα οικόπεδα αφορούν τόσο χερσαίες, όσο και υπεράκτιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο που εφάπτονται της γραμμής οριοθέτησης που συμφώνησαν Ελλάδα και Αίγυπτος πέρυσι το καλοκαίρι.

Τμήμα του οικοπέδου MED -W18 δείχνει να ακολουθεί την γραμμή την οποία διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της, η Τουρκία. Δηλαδή την γραμμή που σύμφωνα με την Αγκυρα είναι η μέση γραμμή μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, βάσει της οποίας η πρώτη απαιτεί να γίνει ο διαμοιρασμός της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, παραβλέποντας την επήρεια των ελληνικών νησιών αλλά και της Κύπρου.