Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 12:59

-A +A

Ανοιχτή σύγκρουση Ιβανόφ, Ζάεφ - Αρνήθηκε την ενημέρωση ο πρόεδρος της πΓΔΜ

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 12:59
Ανοιχτή σύγκρουση Ιβανόφ, Ζάεφ - Αρνήθηκε την ενημέρωση ο πρόεδρος της πΓΔΜ
-A +A

Διαστάσεις πολιτειακής κρίσης φάινεται να λαμβάνει στα Σκόπια η άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να δεχτεί τη συμφωνία με την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ διέκοψε τη συνάντηση που είχε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, αποχωρώντας από τη συνάντηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ μετέβησαν το πρωϊ στο προεδρικό μέγαρο για να παραδώσουν και να παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της χώρας τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Ιβάνοφ δεν έδειξε καμία διάθεση να ακούσει τους συνομιλητές του και διέκοψε τη συνάντηση, αποχωρώντας από αυτήν. Ο Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE και έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος.

Η ενέργεια του Ιβάνοφ να διακόψει τη συνάντηση με τον Ζάεφ είναι χαρακτηριστική του «ψυχροπολεμικού» κλίματος στη γραμμή προέδρου-κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, το οποίο διαρκεί  πριν ακόμη ο Ζάεφ αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας της πΓΔΜ ανέφεραν ότι η συνάντηση κράτησε δυο μόλις λεπτά και προσέθεσαν πως ο κ. Ιβανόφ θα απευθύνει εντός της ημέρας διάγγελμα σχετικά με τη συμφωνία.

Οι διαφωνίες μεταξύ Ζάεφ-Ιβάνοφ δεν περιορίζονται μόνο στο ζήτημα της ονομασίας αλλά και σε όλα τα άλλα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.  

Στο μεταξύ έντονες είναι και οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση καθώς ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίκοσκι, ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο Ιβανόφ αλλά και τον πρωθυπουργό Ζάεφ, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ότι ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, κατά την οποία θα ζητήσει να του κατατεθεί το έγγραφο στο οποίο συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρας. 

Επανέλαβε ότι η VMRO-DPMNE αντιτίθεται σε αυτή τη συμφωνία για το όνομα και ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του Συντάγματος. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί με όλα τα ένδικα μέσα κατά της συμφωνίας αυτής.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα