Anadolu: Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ

Anadolu: Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ

Συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, με το κρατικό πρακτορείο Anadolu να υποστηρίζει επικαλούμενο πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι τα ελληνικά νησιά καθώς και το δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να έχουν υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ αλλά μόνο χωρικά ύδατα.

Η πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι βάσει διεθνούς δικαίου βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την αρχή αυτή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Υποστηρίζει ακόμα ότι μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος». Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αναφέρει ακόμη ότι ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και την Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η αρχή της «ίσης κατανομής».

«Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», ανέφερε.

Σχετικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη για τις οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, η πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής. Σχετικά με τον χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι σε αυτόν ορίζεται ότι η περιοχή δεν πρέπει να δοθεί στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου άλλη περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας πέραν των χωρικών τους υδάτων.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Anadolu, με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μπορεί να μην λύνονται εντελώς όλες οι διαμάχες αλλά η Τουρκία έχει ένα σημαντικό κέρδος από την άποψη της στήριξης των δικών της νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων.