Anadolu: Ολοκληρώθηκε η τεχνική συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Anadolu: Ολοκληρώθηκε η τεχνική συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη τεχνική συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το Anadolu. Η συνάντηση είχε αντικείμενο την καθιέρωση μηχανισμού αποσυμπίεσης των εντάσεων των δύο χωρών.

Το τουρκικό υπουργείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η συνάντηση - με την οποία συνεχίζεται ένας κύκλος που ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο - επρόκειτο να ξεκινήσει γύρω στις 3 και θα είχε σαν βασικό θέμα συζήτησης «έναν καθιερωμένο μηχανισμό αποσυμπίεσης των εντάσεων των δύο χωρών, εν μέσω διαφορών σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και συναφή θέματα».

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΝΑΤΟ είπε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός «έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τουρκικές και ελληνικές στρατιωτικές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν μια σειρά τεχνικών συνομιλιών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία και η Ελλάδα αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη για την επίλυση των διαφορών τους.

Σύμφωνα με το Anadolu η «Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τις αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση, τονίζοντας ότι οι υπερβολικοί ισχυρισμοί παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».