Αναβολή στην κατάθεση του Πρωτοκόλλου Ένταξης των Σκοπίων στη Βουλή

Αναβολή στην κατάθεση του Πρωτοκόλλου Ένταξης των Σκοπίων στη Βουλή

Αναβολή για το τέλος της άλλης εβδομάδας στην εισαγωγή στην ελληνική Βουλή του Πρωτοκόλλου Ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, καθώς λόγω προβλημάτων διαδικαστικού χαρακτήρα δεν υπάρχει όπως όλα δείχνουν δυνατότητα υπογραφής του Πρωτοκόλλου από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους όλων των κρατών μελών στην σημερινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Το Πρωτόκολλο είχε ανακοινωθεί ότι θα εισαχθεί στη Βουλή την Δευτέρα, ώστε να είχε κυρωθεί μέχρι την Παρασκευή και να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς μονομερώς και αυθαίρετα η άλλη πλευρά μετέθεσε την ημερομηνία αυτή για μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, αντί της ημέρας κύρωσης της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, όπως προέβλεπε η ίδια η Συμφωνία.

Η διαδικασία για την εξουσιοδότηση των Μονίμων Αντιπροσώπων των 29 κρατών μελών ώστε να υπογράψουν το Πρωτόκολλο και κατόπιν να σταλεί στις πρωτεύουσες είναι διαφορετική σε κάθε χώρα. Έτσι ενώ τα Υπουργικά Συμβούλια σε Βουλγαρία και Γερμανία κινήθηκαν γρήγορα σε άλλες χώρες όπως ο Καναδάς έχει καθυστερήσει η διαδικασία που προβλέπεται από την εσωτερική έννομη τάξη των χωρών και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμοι οι 29 να υπογράψουν σήμερα το Πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου στη διάρκεια τελετής που ο Ν. Ντιμιτρόφ θα παραστεί χωρίς να αναφέρεται η ιδιότητα του αλλά απλώς ως «προσκεκλημένος»(η κάρτα θα αναφέρει “invitee”) αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ν.Μ.