Αμήχανη αντίδραση της Αθήνας για τους τουρκικούς χάρτες

Αμήχανη αντίδραση της Αθήνας για τους τουρκικούς χάρτες

Χρειάσθηκαν τρία 24ωρα από την αποκάλυψη της εφημερίδας Φιλελεύθερος, στο φύλο της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου, για την νέα «βίβλο» των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με την «εξαφάνιση» της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας που στηρίζεται στους χάρτες του Τούρκου ναυάρχου και υποδιοικητή του τουρκικού ΓΕΝ Cihat Yayci ,για να υπάρξει έστω και μια υποτονική αντίδραση από την Αθήνα.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλώς περί μιας μελέτης που έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα ,καθώς οι χάρτες που αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος έχουν σχεδιασθεί ήδη από το 2011 αλλά μόλις το 2018 και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιστρατευθεί από την τουρκική κυβέρνηση και μάλιστα από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και χρησιμοποιούνται ακόμη και σε επαφές με ξένες κυβερνήσεις

Αργά το βράδυ και αφού ακολούθησε ανάλογο δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής (18 Νοεμβρίου) υπήρξε αντίδραση μέσω… διπλωματικών πηγών η οποία μάλλον προδίδει αμηχανία και αγωνία να μην διαταραχθεί το κλίμα ενόψει της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές «πρόκειται περί γνωστών χαρτών ορισμένοι από τους οποίους εδράζονται σε επίσης γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς (άλλοι απλά αναπαράγονται σε ΜΜΕ). Δεν είναι κάτι καινούργιο . Η Ελλάδα τοποθετείται με σαφήνεια συστηματικά, τόσο σε διπλωματικό όσο και αμυντικό επίπεδο, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

Το σχόλιο αυτό προφανώς δεν συνιστά απάντηση στο ότι αυτοί οι «γνωστοί» χάρτες χρησιμοποιούνται πλέον ως επίσημα εργαλεία της τουρκικής κυβέρνησης για την προώθηση του στόχου της πλήρους υφαρπαγής των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο επεκτείνοντας μάλιστα την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι και νότια της Ιεράπετρας και διαγράφοντας τα δικαιώματα όλων των νησιών από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη, την Ρόδο ,την Κάρπαθο και το Καστελόριζο σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους…

Ν.Μ.