Αλλαγή πορείας για το Oruc Reis - Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Άγκυρα

Αλλαγή πορείας για το Oruc Reis - Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Άγκυρα

Σε θαλάσσια ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζει να πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis φτάνοντας το απόγευμα της Τρίτης στο δυτικότερο άκρο της περιοχής που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες, δηλαδή στο σημείο που εφάπτεται με το σημείο Α της οριοθετικής γραμμής της συμφωνηθείσας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως φαίνεται στον χάρτη της ιστοσελίδας marine traffic το Oruc Reis έκανε στροφή με την πορεία του από εδώ και πέρα να παραμένει άγνωστη στο χώρο της προκλητικής NAVTEX που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Νωρίτερα, στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών, σπάζοντας τη σιγή ασυρμάτου, απάντησαν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούσαν στους Ελληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Αρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ νέο βίντεο με την πορεία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας κάνοντας λόγο για την αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει «κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα στην Γαλάζια Πατρίδα».

Το βίντεο αναρτήθηκε στο twitter και το κείμενο που το συνoδεύει γράφει τα εξής:

«Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την προσευχή του ευγενούς έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα στην Γαλάζια Πατρίδα μας από τώρα  μέχρι το τέλος. Η συνθήκη μας είναι η Γαλάζια Πατρίδα μας».