Αλβανία: «Παιχνίδια» Ράμα με τη μειονότητα ενόψει εκλογών

Αλβανία: «Παιχνίδια» Ράμα με τη μειονότητα ενόψει εκλογών

Καμπάνια με φόντο την Ελληνική σημαία, επιχειρώντας να στοχοποιήσει τους μη αρεστούς του μειονοτικούς και προβάλλοντας τους νέους συμμάχους του στο χώρο της μειονότητας, έκανε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στον Δήμο Φοινίκης.

Λίγες ώρες αργότερα η ελεγχόμενη από τον ίδιο τον αλβανό πρωθυπουργό Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή χαρακτήριζε άκυρο το Προεδρικό Διάταγμα του Ιλίρ Μέτα για αναβολή των εκλογών, ανοίγοντας τυπικά το δρόμο για την διεξαγωγή των αμφιλεγόμενων εκλογών που απειλούν να ρίξουν και πάλι στο χάος την Αλβανία.

Με δεδομένο ότι το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ απέχει από τις εκλογές, ο Ε. Ράμα επιχειρεί να προωθήσει την διείσδυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις μειονοτικές περιοχές και συγχρόνως να διασκεδάσει την κριτική που δέχεται ότι ασκεί ανθελληνική και αντιμειονοτική πολιτική και αυτό επιχείρησε να κάνει στην Φοινίκη.

Ένα Δήμο στον οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε αναδειχθεί Δήμαρχος με την υποστήριξη τότε του κ. Ραμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Λεωνίδας Χρήστου, υποψήφιος τότε με τη σημαία του μικρού μειονοτικού κόμματος MEGA. Ο κ. Χρήστου ενόψει των εκλογών της 30ης Ιουνίου εάν και όπως διεξαχθούν, χάνοντας την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποφάσισε να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, έχοντας ως βασικό αντίπαλο τον πρόεδρο του MEGA Χρηστάκη Κίτσο, ο οποίος τώρα έχει όμως την στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσωπικά του Ε. Ράμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ υπάρχει ήδη πόλωση και ένταση, μια και η αντιπολίτευση στην οποία συμμετέχει και το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στις Δημοτικές εκλογές, επιχειρείται για μια ακόμη φορά ο διεμβολισμός της ελληνικής μειονότητας. Αυτό καθώς πιθανή εκλογή του Χρηστάκη Κίτσου, θα εμφανίζει μεν την ελληνική μειονότητα να εκπροσωπείται σε ένα κλασσικό μειονοτικό Δήμο, όμως ο Δήμαρχος απλώς θα είναι υποχείριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Έντι Ράμα.

Στον άλλο κρίσιμο Δήμο, αυτόν της Χιμάρας, η αλβανική κυβέρνηση μέσω της ελεγχόμενης από τον Ράμα εφορευτικής επιτροπής ακύρωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη (προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας) και έτσι και ο Δήμος αυτός θα παραμείνει  πιθανότατα στον κ. Γκόρο, που είναι μεν ελληνικής καταγωγής αλλά εκλέγεται με τη σημαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δεν κρύβει την πλήρη ταύτιση με το κυβερνών κόμμα ακόμη και σε θέματα που αφορούν την μειονότητα.

Επίσης στην Πρόπολη υποψήφιος θα είναι μόνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συνεπώς έτσι αμιγής μειονοτική εκπροσώπηση στις εκλογές της 30ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει, μια εξέλιξη που αποτελεί σημαντική οπισθοχώρηση για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα σε ό,τι αφορά την πολιτική εκπροσώπηση της στην Αλβανία...

Ο λόγος του κ. Ράμα στην Φοινίκη ήταν ιδιαίτερα οξύς, αφού χαρακτήρισε τον πρώην Δήμαρχο και νυν ανεξάρτητο υποψήφιο ως «σατανά» και ζήτησε από τους δημότες να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά και μοίρασε και πάλι υποσχέσεις για... επενδύσεις, τίτλους κυριότητας για σπίτια κατοίκων, ενώ υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και το έργο του αεροδρομίου των Αγίων Σαράντα, ένα έργο που φυσικά δεν αφορά τον συγκεκριμένο Δήμο αλλά ολόκληρη τη Νότια Αλβανία.

Πάντως ο κ. Ράμα απάντησε στην κριτική που δέχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κατά την ομιλία του πίσω του ήταν υψωμένη η ελληνική σημαία λέγοντας, με δική του ανάρτηση: «Εγώ δεν υπερηφανεύομαι με την ελληνική σημαία, αλλά με την αλβανική που ήταν εκεί δίπλα, τη στιγμή που η ελληνική σημαία είναι η σημαία του έθνους εκείνων που είναι μειονοτικοί και που έχουν δικαίωμα να υπερηφανεύονται με αυτήν. Κατάλαβες; Εάν δεν κατάλαβες, σου λέω και το εξής: Η Αλβανία δεν είναι Σερβία που απαγορεύει στους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο να υψώνουν την αλβανική σημαία σε δημόσια θέα. Αυτά! Και να μην μισείς καμία σημαία, αλλά να αγαπάς τη δικιά σου, διότι έτσι γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος..»

Ν.Μ.