Αλ. Τσίπρας στο ΜΙΑ: Υπάρχει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αλ. Τσίπρας στο ΜΙΑ: Υπάρχει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ως «ανησυχίες» χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις του πλειοψηφίας του ελληνικού λαού απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ παραδέχεται το πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία, εμμένοντας ταυτόχρονα στην ορθότητα της απόφασής του.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα του Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο η επίλυση της διαφωνίας ονόματος και η απεμπλοκή της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και το γεγονός ότι τέθηκαν τα θεμέλια για την εγκαθίδρυση ισχυρών διμερών σχέσεων. Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι εταίροι και σύμμαχοι και ότι η Αθήνα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα, ενώ τα Σκόπια χρειάζονται ισχυρούς γείτονες για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία, καθώς μέρος των Ελλήνων ήταν διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» απέναντί της.

«Αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας σύμφωνα με το ΜΙΑ.

«Ευθύνη μας –δική μου και του Ζόραν είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται και να απαντήσουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού που έχουν ενισχυθεί στις μέρες μας και στόχος μας ώστε να μην επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την αυριανή επίσκεψή του στα Σκόπια ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε μία νέα στρατηγική σκοπιά και για τις δύο χώρες και αποκάλυψε ότι θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Όπως αναφέρει, στη διάρκεια της επίσκεψης του στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από πολλούς τομείς (οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές/μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα γίνει το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών.

«Θα συμφωνήσουμε σε Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της συνεργασίας μας, σε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, σε Συμφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Majden, σε Μνημόνια Συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την ενέργεια, την ανάπτυξη υποδομών, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας μας», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Θα γίνουν συζητήσεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη. Θα μιλήσουν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και με τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο ηγετών, όπως και για τη Διαδικασία του Βερολίνου, το πλαίσιο «16+1» της Κίνας και βέβαια τις μεγάλες οικονομικές προοπτικές που άνοιξαν με τη ΔΕΘ το 2018 στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ.

Σε ερώτηση για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα και για την οικονομική ανάπτυξη της, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια δύσκολη περίοδο και πολλές δυνάμεις τείνουν να επιλέγουν την εσωστρέφεια ή την περιχαράκωση ως απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας. Τα επιχειρήματα υπέρ της διεύρυνσης - ακόμα και για χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία που είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους - βρίσκουν πολύ μεγαλύτερη αντίσταση σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Νομίζω ότι η ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας το 2018 προκειμένου να αποφασιστεί η έναρξη της ενταξιακή διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας τον Ιούνιο, αλλά και η πρόσφατη σύσταση Ομάδας Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, είναι ενδεικτικές για τη σημασία που έχει η Ελλάδα. Ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όλοι οι πολίτες σας γνωρίζουν το ρόλο που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη στη χώρα σας. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ παραπέρα και αυτό θα αναδειχθεί στο Επιχειρηματικό Φόρουμ».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζει πως υπήρξαν πολλές κρίσιμες στιγμές, ειδικά στις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό βοήθησε να καταλάβει η μία πλευρά τις ευαισθησίες της άλλης και να βρουν λύσεις.

Για την ίδια τη Συμφωνία λέει πως η έννοια του αμοιβαίου σεβασμού και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην οποία βασίστηκε, πρέπει να αποτελεί τη βάση για επίλυση διεθνών διαφορών.

Διαβάστε ακόμα:

- Στα Σκόπια με 10 υπουργούς αύριο ο Αλ. Τσίπρας - Ποιοι επιχειρηματίες θα τον συνοδεύουν