«Κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ» φέρονται Αθήνα και Κάιρο

«Κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ» φέρονται Αθήνα και Κάιρο

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram (OnLine έκδοση) η Αθήνα και το Κάιρο βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την χάραξη μιας γραμμής θαλασσίων συνόρων και εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) παρά τις όποιες πιθανές τουρκικές αντιρρήσεις επί του θέματος.

Επικαλούμενη η αρθρογράφος διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει ότι ήδη βρίσκονται για το σκοπό αυτό στην Αθήνα εμπειρογνώμονες των αρμοδίων υπουργείων της Αιγύπτου και συζητούν με του αντίστοιχους Έλληνες σχετικά με τη χάραξη της γραμμής ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι το Κάιρο είναι αποφασισμένο για τη συμμετοχή του στη τετραμερή συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου για την εκμετάλλευση των όποιων πιθανών κοιτασμάτων υδρογοναθράκων μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η αυξανόμενη προοπτική μιας παρόμοιας συνεργασίας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (λίγων μηνών) ενδεχομένως να αποτελεί έναν από τους λόγους της πρόσφατα αυξανόμενης Τουρκικής αδιαλλαξίας κι επιθετικότητας, με την ελπίδα να σταματήσει τις σχετικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κατά την άποψη πολλών «βρισκόμαστε προ της λύσης του Κυπριακού».

Από την πλευρά πάντως του υπεξ και της Αθήνας, εξακολουθεί να υπάρχει πέπλο σιωπής γύρω από τις εξελίξεις αυτές, που ακόμη για μια φορά αποκαλύπτονται χάρη στις πληροφορίες του ξένου Τύπου.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στο Κάιρο θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο της εν λόγω τριμερούς, με την τελευταία συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών να έχει πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Γιάννης Δημητριάδης