Άγκυρα: Οι Γάλλοι λένε εσκεμμένα ψέματα για το περιστατικό στην Αν. Μεσόγειο

Άγκυρα: Οι Γάλλοι λένε εσκεμμένα ψέματα για το περιστατικό στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού σύμφωνα με το οποίο το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός "εξαιρετικά επιθετικού"ελιγμού  εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε το γεγονός της παρενόχλησης, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να "παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμο σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας".

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν "πολύ σοβαρό", τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο "τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών".

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας στη χθεσινή δήλωση ανέφερε ότι τα κύρια εμπόδια στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη, είναι οι παραβιάσεις του εμπάργκο που επέβαλε η Τουρκία.

"Η υποστήριξη της Τουρκίας στις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Εθνικής Κυβέρνησης Συμφιλίωσης, έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας", ανέφερε.

"Αυτή η υποστήριξη συνδυάστηκε με εχθρικές και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι σε συμμάχους του τουρκικού ναυτικού στο ΝΑΤΟ, οι οποίες είχαν ως στόχο να αποτρέψουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ", δήλωσε.

Τουρκία και Γαλλία, κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τον πόλεμο της Λιβύης όπου  η Άγκυρα υποστηρίζει  στρατιωτικά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.