Άγκυρα: Η παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ θα συνεχιστεί

Άγκυρα: Η παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ θα συνεχιστεί

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε σήμερα την ηγεσία του Ιράκ λέγοντας ότι "είναι προκλητική" με τα πρόσφατα σχόλια της Βαγδάτης και δήλωσε ότι η παρουσία της ''Αγκυρας στο Ιράκ θα συνεχιστεί.

"Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν προειδοποιήσεις από το Ιράκ. Δεν θα τις ακούσουμε, κανείς δεν μπορεί να μας πει να μην ανησυχούμε για την περιοχή", δήλωσε ο Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη δυτική επαρχία Αφιόν.

"Η ιρακινή ηγεσία είναι προκλητική. Η Τουρκία δεν θα ενδώσει στις απειλές κανενός, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι παρούσα εκεί", τόνισε.

Η Τουρκία είναι σε αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο στρατόπεδο της πόλης Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, όπου εκπαιδεύουν ιρακινούς σουνίτες μαχητές.

Δεν διευκρινίστηκε αμέσως σε ποια σχόλια αναφερόταν ο Γιλντιρίμ. Ωστόσο το Ιράκ βλέπει με ανησυχία τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στο έδαφός του. Η Μοσούλη ήταν κάποτε μέρος Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η Τουρκία εξακολουθεί να τη θεωρεί σταθερά εντός της σφαίρας επιρροής της.

Ο Γιλντιρίμ είπε επίσης ότι οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες έχουν εκκαθαρίσει έκταση 1.270 τετραγωνικών μέτρων στη βόρεια Συρία από "δυνάμεις τρομοκρατών", στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης στην περιοχή που έχει στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας από την περιοχή που είναι κοντά στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ