Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ: Ασκούμε τα δικαιώματά μας βάσει διεθνούς δικαίου

Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ: Ασκούμε τα δικαιώματά μας βάσει διεθνούς δικαίου

Κλιμακώνει τη ρητορική της για την επιχειρούμενη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας η Άγκυρα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», απαντώντας στο αυστηρό μήνυμα της Φεντερίκα Μογκερίνι που είχε προηγηθεί

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, τονίζοντας ότι εάν δεν συμβεί αυτό η ΕΕ θα απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Από την πλευρά της Άγκυρας ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι ενέργειες τις χώρας γίνονται βάσει των νόμιμων δικαιωμάτων της, όπως αυτά προκύπτουν από το διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα της "Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"». 

Μάλιστα σημειώνει ότι έχει τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή και θα προστατέψει τα δικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ «η χώρα μας μέχρι τώρα δεν έχει διστάσει μέχρι σήμερα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για το ζήτημα και ούτε πρόκειται να διστάσει τώρα».

Παράλληλα, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εκείνη είναι που δεν φοβάται να διακινδυνεύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που παραγνωρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα για τους φυσικούς πόρους της Κύπρου, του συνιδιοκτήτη του νησιού, των Τουρκοκυπρίων, τις προτάσεις μας για συνεργασία καθώς και τις προειδοποιήσεις μας και δεν παραιτείται από τις μονομερείς ενέργειες».

«Σε περίπτωση που όλοι οι παράγοντες εκτός Ανατολικής Μεσογείου συμφωνήσουν ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή», καταλήγει το ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας, «και πάψουν να στηρίζουν ανεπιφύλακτα την ελληνοκυπριακή διοίκηση, εμποδίζοντας την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, θα έχει προκύψει μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση». 

«Επιπλέον, όσοι δεν έχουν συμβάλλει την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας απευθύνονται σήμερα», αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: Στο άτυπο συνέδριο της Ε.Ε. θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις ο Ν. Αναστασιάδης