Τουρκία: Τα νησιά στο Αιγαίο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα

Τουρκία: Τα νησιά στο Αιγαίο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα

Κλιμακώνει τη ρητορική της η Τουρκία, η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επαναφέρει το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, κάνει λόγο για «ανοχή εκ μέρους της Τουρκίας» και προειδοποιεί την Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται την ανοχή της για να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δια του εκπροσώπου της Χαμί Ακσόι κάνει αναφορά στις συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) και τονίζει ότι αυτές οι διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ισχύουν σήμερα και επομένως δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα, απαγορεύουν τον οπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ως εκ τούτου επιβάλλουν νομικές ευθύνες στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. «Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ δεσμεύονται από την πολιτική του ΝΑΤΟ να μην εμπλέκεται στα διμερή ζητήματα μεταξύ των συμμάχων και να ενεργεί στο πλαίσιο αυτών των αρχών. Αυτό ισχύει και για τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Στην αρχή αυτής της διαδικασίας, όλοι οι Σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η λειτουργία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα ήταν χωρίς επιφύλαξη των εθνικών πολιτικών οποιουδήποτε συμμάχου του ΝΑΤΟ», σημειώνει.

Αυτό σημαίνει, συνεχίζει η Άγκυρα, πως τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα νησιά, ούτε καν για λόγους τροφοδοσίας. Μάλιστα επισημαίνει πως η Τουρκία δείχνει ανοχή στο θέμα αυτό ως προς τις επιχειρήσεις κατά της παράτυπης μετανάστευσης, όμως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να το εκμεταλλεύονται.

«Η Τουρκία έχει ανεχτεί να προσεγγίζουν στα νησιά τα πλοία του ΝΑΤΟ και οι Έλληνες υπουργοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανοχή αυτή της Τουρκίας», αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της και παράλληλα υποστηρίζει ότι: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα και να δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή».

Τέλος, σημειώνει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αμοιβαία κατανόηση και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.