Άδεια για έρευνες και στο Οικόπεδο 7 δίνει η Λευκωσία, ενώ η Άγκυρα απειλεί

Άδεια για έρευνες και στο Οικόπεδο 7 δίνει η Λευκωσία, ενώ η Άγκυρα απειλεί

Του Νίκου Μελέτη

Με μια σημαντική κίνηση που επιχειρεί να ορθώσει μια ακόμη «ασπίδα» στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Λευκωσία χθες αποφάσισε να προσκαλέσει τις εταιρείες που έχουν ήδη εμπλακεί σε έρευνες σε άλλα Οικόπεδα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αδειοδότηση του Οικοπέδου 7.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την στιγμή που η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο, το Fatih, στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να «εισβάλει» στην Κυπριακή ΑΟΖ ως αντίδραση στην δοκιμαστική γεώτρηση που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Οικόπεδο 10 o αμερικανικός κολοσσός EXXON MOBIL.



Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται την στιγμή που ο Ερντογάν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες εκτόξευσε απειλές:

«Στην Κύπρο και το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Αυτοί που προσπαθούν να μας αγνοήσουν σε αυτή την περιοχή, πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάνω από όλα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ύπαρξη» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος

Καθώς θεωρείται απίθανο να επιχειρήσει η Τουρκία να παρεμποδίσει ή να παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρίας, με δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή παρουσία του Αμερικανικού 6ου Στόλου στην περιοχή λόγω των εξελίξεων στην Συρία, η Άγκυρα ίσως στραφεί σε Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ τα οποία δεν έχουν δημοπρατηθεί και για τα οποία έχει εγείρει μονομερείς αξιώσεις.



Ένα από τα Οικόπεδα αυτά είναι το 7 το οποίο τώρα προσφέρει στις ξένες εταιρίες η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία κάνοντας αυθαίρετη και μονομερή ερμηνεία του ..διεθνούς δικαίου έχει καταθέσει μονομερώς στον ΟΗΕ αυτά που θεωρεί εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της και έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τις Συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο, και έχει επίσης δηλώσει ότι δυτικά του μεσημβρινού 32°16''18"Ε, ο οποίος πρακτικά διέρχεται στο όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου, έχει η ίδια ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα, «εξαφανίζοντας» έτσι την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ στην Μεσόγειο.

Η Άγκυρα έχει μάλιστα εκδώσει το 2012 άδεια για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ (AR/TPO/XVI/L/5228)σε Οικόπεδο το οποίο κείται όλο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και επικαλύπτει μέρος των Οικοπέδων 1,4,5,6,7.

Όπως ανακοίνωσε χθες μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός ενέργειας Γιωργος Λακκοτρύπης, θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το Οικόπεδο 7 όλες οι εταιρείες που έχουν πάει άδεια σε γειτονικά Οικόπεδα.

Ο σχετικός νόμος της Κύπρου επιτρέπει για λόγους γεωλογικούς να κληθούν οι αδειούχοι σε συνορεύοντα Οικόπεδα να καταθέσουν αιτήσεις

Με βάση αυτά τα δεδομένα ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν οι εταιρίες Total, ENI, Exxon, καθώς και η κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» Noble, Shell, Delek, καθώς τα Οικόπεδα που συνορεύουν με το 7 είναι τα 10, 11, 12, 8, 1 και 6.

Ο κ. Λακκοτρύπης δικαιολόγησε την απόφαση αυτή της κυβέρνησης καθώς όπως είπε υπάρχουν συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι που έχουν να κάνουν με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Καλύψω στο Οικόπεδο 6, αλλά δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες αν και είναι γνωστό ότι και η TOTAL έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη γεωτρήσεων στο κοίτασμα αυτό.