Zάεφ: Αποπομπή Ιβάνοφ αν απαιτηθεί - Ιβανόφ: Ρίξε με αν τολμάς

Zάεφ: Αποπομπή Ιβάνοφ αν απαιτηθεί - Ιβανόφ: Ρίξε με αν τολμάς

Σε απόλυτα διχαστικό κλίμα κινείται η πολιτική σκηνή στα Σκόπια, λίγο πριν την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, αφού ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάνει λόγο για αποπομπή του προέδρου Γκ. Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το βράδυ, ο Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αν απαιτηθεί» να δρομολογηθούν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας προκειμένου, «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη».

Ο Γκιόργκι Ιβανόφ έχει δηλώσει πως δεν θα υπογράψει την ταπεινωτική, όπως την έχει χαρακτηρίσει, συμφωνία με την Ελλάδα.




Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε «με τη συμφωνία έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα. Η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν μια απόφαση και τελικά να αποφασίσουν. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό ανεξάρτητα αν εμείς θα αποφασίσουμε να είναι τέτοιο ή συμβουλευτικό. Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι "υπέρ", τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη, αλλά αν ταχθούν "κατά", τότε ούτε η επικύρωση ούτε το συμφωνηθέν όνομα θα είναι δεδομένα», τόνισε.

«Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας και πρότασης μομφής. Η θέση μου όσον αφορά την επιβλαβή συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο, γεγονός που δείχνει ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ είναι αποφασισμένος να κρατήσει άκαμπτη στάση και να μην υπογράψει την «ταπεινωτική», όπως την έχει χαρακτηρίσει, συμφωνία με την Ελλάδα. 

Διαβάστε ακόμα:

- Προχωρά, έστω και μετ'' εμποδίων, η έγκριση της συμφωνίας στα Σκόπια