Yeni safak: «Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» στα κατεχόμενα διορίζει ο Ερντογάν

Yeni safak: «Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» στα κατεχόμενα διορίζει ο Ερντογάν

Την ίδρυση συντονιστικού οργάνου και τον διορισμό «Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» προβλέπει νέο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni safak», ενώ ταυτόχρονα ανησυχίες εκφράζονται για την αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο «Συντονιστής Κυπριακών Υποθέσεων» θα επέχει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή υπουργού και θα είναι επιφορτισμένος –σύμφωνα με το διάταγμα- «για το γενικό συντονισμό με τον πλέον κατάλληλο τρόπο όλων των σχέσεων της Τουρκίας με το ψευδοκράτος».

Στις αρμοδιότητές του αναφέρεται η εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης της οικονομίας κυρίως του ψευδοκράτους σε συντονισμό με τις τουρκοκυπριακές αρχές. Ο συντονισμός και σχεδιασμός στην παροχή οικονομικής, υλικής και τεχνικής βοήθειας που θα προέρχεται από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα.

Την ίδια στιγμή σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία για την αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ειδικά μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος της Τουρκίας, όπως εκτιμά.

«Η Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει γεωπολιτική ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει, επισημαίνοντας πως μια νέα παράμετρος είναι η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο. «Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της Λάρισας και τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν επιπλέον βάσεις στην Καβάλα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση συμφωνίας αμερικανικά και ελληνικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη θα παρακολουθούν το Αιγαίο», σημειώνει και εκτιμάει ότι η εγκατάσταση των αμερικανικών drones θα γίνει το φθινόπωρο.