OHΕ: Δεν θέλουμε «περιστατικά» στην κυπριακή ΑΟΖ

OHΕ: Δεν θέλουμε «περιστατικά» στην κυπριακή ΑΟΖ

Tην ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» μετά την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Stephane Dujarric. Από την πλευρά του, ο Mustafa Akinci ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα ήθελε την παραμονή 40.000 τούρκων στρατιωτών στη Μεγαλόνησο, ενώ η Μόσχα παρέσχε στήριξη στη Λευκωσία μετά την κατάρρευση της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά.

Ειδικότερα, ο Stephane Dujarric τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Προφανώς, είπε, «πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα (εμπλεκόμενα) μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλες τις πλευρές». Ο κ. Dujarric πρόσθεσε ότι ο Espen Eide θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και στη διάθεση των πλευρών, που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διευκρίνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Κραν Μοντάνα παραδέχθηκε πως «ήταν ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών ότι η διαφορά ήταν ακόμα αρκετά μεγάλη και η διάσκεψη έπρεπε να κλείσει».

Σημειώνεται ότι από τα ξημερώματα της Τετάρτης το γεωτρύπανο West Capella της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ENI βρίσκεται στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει τις έρευνές του. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, που επικαλούνται τις κυπριακές αρχές, καμιά κίνηση δεν υπήρξε από τουρκικής πλευράς εντός των ζωνών προστασίας και ασφάλειας του West Capella.

Στήριξη Μόσχας

Σε ό,τι αφορά το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία, Stanislav Osadchiy, επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών», κάτι που επιθυμεί η Άγκυρα σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu.



«Θα δούμε τι θα γίνει. Εμείς θα επιμένουμε» δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος, και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού πρέπει συνεχιστούν εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Stanislav Osadchiy εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευση του για το αποτέλεσμα της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά.

«Χίλια δυο παιχνίδια»

Από πλευράς του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci, δήλωσε ότι στην διάσκεψη του Κραν Μοντανά, υπήρξαν διαφωνίες όχι μόνο στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αλλά και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Έκανε δε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.

Κατά τον Mustafa Akinci τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά (τ/κ) επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» και η τ/κ πλευρά σε αυτή τη διαδικασία «δεν ήταν μια φιγούρα (κομπάρσος), αλλά έλαβε ενεργό μέρος».

Αναφερόμενος πάντως στο θέμα της παρουσίας των στρατευμάτων, παραδέχθηκε ότι «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών». Στη διάσκεψη, ανέφερε, δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα και έκανε λόγο για «χάσμα». Σύμφωνα με τον Mustafa Akinci κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη «επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ελληνοκυπριακή πλευρά σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση».

Το βασικό, συνέχισε ο Mustafa Akinci, είναι τί θα γίνει αύριο σημειώνοντας ότι «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι'' αυτό».

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ακόμα:

- Mε χαμηλούς τόνους υλοποιούνται οι σχεδιασμοί στην ΑΟΖ, δήλωσε ο υπ. Ενέργειας της Κύπρου