Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σε ισχύ το casus belli, δεν θα δεχτούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σε ισχύ το casus belli, δεν θα δεχτούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

Σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια έστειλε σήμερα η Άγκυρα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά και με δημόσια συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισαν την απόφαση της τουρκικής Βουλής για το casus belli, ενώ σχετικά ενημερώθηκε και ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Hami Aksoy, τονίζει τα εξής: «Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, και του πρωθυπουργού νέου Υπουργού Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τα σχέδια για τη σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίες ακτές.

Η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου της 8ης Ιουνίου 1995 (σ.σ. casus belli) εμπεριέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση στο πλαίσιο αυτό και εξακολουθεί να ισχύει σήμερα.

Οι απόψεις και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με το θέμα διαβιβάστηκαν επίσης στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, εκλήθη σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για μια συνάντηση την οποία διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξαν ότι ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή. 

Μ. Τσαβούσογλου:«Οι Έλληνες ξέρουν καλά ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια»

Στον ίδιο ακριβώς τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείo Anadolu.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια. Γι'' αυτούς προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Όποτε οι Έλληνες προκλητικές δηλώσεις εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις. Οι Έλληνες ξέρουν καλά ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια», ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

Στο σημείο αυτό έκανε έμμεση αναφορά στο casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων. «Το κοινοβούλιο μας έχει λάβει σχετική απόφαση (σ.σ. casus belli) για τα 12 ναυτικά μίλια. Και αυτό ισχύει. Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει εάν θέλει να λύσει αυτά τα ζητήματα μέσω διπλωματίας ή αν πρέπει να τα επιλύσουμε αλλιώς», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Independent Balkan News Agency.

O Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ. «Παίζεται ένα παιχνίδι εδώ. Αυτές και οι εταιρείες είδαν ότι δεν θα αφήσουμε να συμβεί αυτό (σ.σ. οι γεωτρήσεις). Γι'' αυτό το λόγο αποκτήσαμε δικές μας ερευνητικές πλατφόρμες. Θα διεξάγουμε έρευνες στην περιοχή μετά από κλήση της ΤΔΒΚ. Αυτά τα ενεργειακά αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο μερών. Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία, πρέπει να καθορίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο δύο κρατών; Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς είχε προαναγγείλει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια και στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.