Μ. Τσαβούσογλου: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μέχρι η Λευκωσία να δεχτεί την πρόταση Ακιντζί

Μ. Τσαβούσογλου: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μέχρι η Λευκωσία να δεχτεί την πρόταση Ακιντζί

Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Liberal.gr ότι η πρόταση Ακιντζί για τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου είναι ένα τέχνασμα για να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σήμερα σε ξεκάθαρα εκβιαστικές δηλώσεις. Σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα K?br?s Postas? (Cyprus Post) απειλεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου, έως ότου η «Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, αποδεχτεί το σχέδιο Ακιντζί.

«Η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί- που προβλέπει τη συνεργασία της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων- θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. Μάλιστα στο ίδιο άρθρο, το οποίο επικαλείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λέγοντας ότι «βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκριπίδα. Για την θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η “ΕΔΝΚ” κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης».

Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκριπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων μέσω της σύστασης Κοινής Επιτροπής για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.

Στο μεταξύ την είδηση ότι υπάρχει «επιτυχής γεώτρηση» του γεωτρύπανου «Φατίχ» που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου και αναφορά για κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισ. κυβικά μέτρα μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επικαλούμενη κοινοτικές πηγές, οι οποίοι κάνουν λόγο για «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την όλη εικόνα πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις, με τη Λευκωσία να μην επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες».